Burundský ústavný súd povolil prezidentovi znova kandidovať

Burundský ústavný súd v utorok rozhodol, že prezident Pierre Nkurunziza má právo uchádzať sa tretíkrát o prezidentský mandát. Informujú o tom zahraničné agentúry.

05.05.2015 14:49
Burundi, prezident, Pierre Nkurunziza Foto: ,
Pierre Nkurunziza
debata

Voľby sa budú konať v júni, proti Nkurunzizaovej kandidatúre sa od minulého týždňa konajú demonštrácie. O život pri nich už prišlo 12 ľudí.

Ústava dáva možnosť uchádzať sa o päťročný prezidentský mandát len ​​dvakrát po sebe. Nkurunziza je pri moci od roku 2005, z toho až druhýkrát bol zvolený priamo, prvýkrát ho zvolil parlament.

Spor mal rozhodnúť ústavný súd. „Obnovenie prezidentského mandátu priamou voľbou na ďalších päť rokov nie je v rozpore s burundskou ústavou,“ oznámil v utorok súd vo svojom vyhlásení.

Z Burundi utiekol kvôli sporu o prezidentské voľby ústavný sudca

Podpredseda súdu Sylver Nimpagaritse z Burundi utiekol, pretože čelil rovnako ako jeho kolegovia hrozbám smrti. Väčšina sudcov sa podľa neho domnieva, že prezident nemá právo na ďalšie mandát. Súd bol pod tlakom, aby prezidenta podporil a jeho členom ide o život, povedal.

Nkurunziza je pri moci od skončenia dvanásťročnej občianskej vojny v roku 2005. Vtedy ho ešte zvolili poslanci, o päť rokov neskôr bol zvolený v priamych voľbách. Podľa Nkurunzizaovej interpretácie sa prvá voľba nepočíta, takže má právo kandidovať ešte raz.

Voľby sa majú konať 26. júna a udalosti v Burundi už začínajú znepokojovať susednú Rwandu. Jej ministerka zahraničia Louise Mushikiwabová v utorok povedala, že z Burundi do Rwandy kvôli nepokojom utieklo 24 000 ľudí. Vyzvala burundské orgány, aby obnovili pokoj.

Menšia skupina protestujúcich sa objavila v Bujumbure v utorok, držala sa ďalej od polície. Z minulých demonštrácii zostali v uliciach tlejúce pneumatiky a rozhádzané kamene. Polícia proti demonštrantom v minulých dňoch použila slzný plyn a podľa účastníkov tiež ostrú muníciu, čo polícia poprela.

Vláda v utorok oznámila, že prepustí ľudí zatknutých pri protestoch a nechá znovu pracovať rozhlasové stanice, ktoré boli v čase demonštrácií uzavreté.

Nepokoje komentoval americký minister zahraničia John Kerry, ktorý je práve v Afrike. V pondelok sa v Nairobi vyjadril, že Nkurunzizaovo rozhodnutie kandidovať tretíkrát je facka burundskej ústave. Nkurunziza patrí ku komunite Hutuov a protesty označuje za povstalecké hnutie. Pohrozil, že proti strojcom demonštrácií rozhodne zakročí.

debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #Afrika #ústava #prezidentské voľby #nátlak #burundi