Poliaci pripomenú, že vojna mala aj začiatok

Na mieste, kde zazneli prvé výstrely druhej svetovej vojny, si skupina európskych štátnikov vo štvrtok pripomenie výročie jej konca. Poľským usporiadateľom sa však nepodarilo prilákať na gdanský polostrov Westerplatte viac zahraničných hostí, než sa o dva dni neskôr zíde v Moskve. Zrejme aj preto držali ich zoznam až do začiatku tohto týždňa v tajnosti.

06.05.2015 10:07
debata (173)
Pri pamätníku na Westerplatte výročie konca... Foto: SITA/AP
Westerplatte, poľskí vojaci, koniec vojny, pamätník Pri pamätníku na Westerplatte výročie konca vojny oslávia vo štvrtok s Poliakmi viacerí európski štátnici.

Niektoré poľské médiá neskrývajú sklamanie. Portál Wpolityce.pl píše o „druhej garnitúre európskych politikov“. „Mali byť Cameron a Merkelová, budú Andris Bérziňš a Pan Ki-mun,“ hlása titulok týždenníka Wprost, ktorý naznačuje, že lotyšský prezident a šéf OSN nedokážu vyvážiť absenciu lídrov európskych mocností.

S premiérom Davidom Cameronom, ktorého vo štvrtok v Británii čakajú parlamentné voľby, poľskí hostitelia sotva mohli rátať. Podľa miestnych medií však dúfali, že z Nemecka príde kancelárka či prezident a z Francúzska šéf Elyzejského paláca. No Berlín napokon vysiela vyslúžilého prezidenta a Paríž iba ministra obrany.

Pozvania podľa agentúry PAP prijali prezidenti Bulharska, Cypru, Česka, Chorvátska, Estónska, Litvy, Rumunska a Ukrajiny. Slovensko bude zastupovať predseda vlády. Lesk podujatiu majú dodať generálny tajomník OSN i prezident Európskej únie, donedávna poľský premiér Donald Tusk.

Poľsko, ktoré patrí k najostrejším kritikom Ruska za jeho rolu v ukrajinskej kríze, ako jedna z prvých európskych krajín oznámila, že bude 9. mája bojkotovať vojenskú prehliadku na Červenom námestí. „Prečo sme si všetci zvykli pripomínať koniec vojny v Moskve a nie hoci v Londýne či Berlíne, kde by to bolo prirodzenejšie?“ opýtal sa už začiatkom roka šéf diplomacie Grzegorz Schetyna. Keďže Británia ani Nemecko sa iniciatívy nechopili, usporiadanie akejsi protiváhy moskovských osláv na svoje plecia vzalo Poľsko.

Pozvanie do Gdanska napokon prijali nielen pobaltské štáty a Ukrajina, ktoré sú v najostrejšej konfrontácii s Ruskom, ale aj Česko, Slovensko a Cyprus, čiže krajiny, ktorých najvyšší predstavitelia (rovnako ako Pan Ki-mun) nebudú chýbať na sobotňajších oslavách v Moskve.

Z toho, že na Westerplatte sa napokon nestretne ani tucet najvyšších predstaviteľov, poľský prezident Bronislaw Komorowski nerobí drámu. „To nie je podujatie, ktoré má odhaliť, kto je našim priateľom a kto nie. Ide iba o to, aby sme spoločne zauvažovali nad dejinami Európy,“ povedal pre denník Gazeta Wyborcza.

V rovnakom rozhovore Komorowski vysvetlil, prečo považuje štvrtkovú diskusiu historikov a štátnikov za takú dôležitú. „Povinnosťou Poľska je pripomenúť svetu hlavne dve veci. Že oslavujeme 70. výročie konca strašnej vojny, ktorá sa nezačala, ako to chcú Rusi, v júni 1941, ale 1. septembra 1939 v Poľsku. A že ukončenie tejto vojny, ktoré odstránilo nemeckú okupáciu, neprinieslo slobodu nášmu regiónu Európy, pretože tunajšie krajiny zostali proti svojej vôli v područí Stalinovho impéria,“ zdôraznil.

S poukázaním na to, že Poľsko v septembri 1939 na základe nemecko-sovietskej dohody naraz okupovali Hitlerove i Stalinove vojská, dodal: „Je ťažké pochopiť koniec vojny bez toho, aby si človek pamätal, ako sa začala.“

Moskva za oslavami v Gdansku a na Westerplatte vidí „trucpodnik“ Varšavy, ktorú obviňuje z falzifikácie dejín a zo znevažovania rozhodujúcej úlohy Sovietskeho zväzu pri porážke hitlerovského Nemecka. Podujatie však má svojich kritikov aj v Poľsku, ktoré už v nedeľu čaká prvé kolo volieb hlavy štátu.

Neprajníci prezidentovi vyčítajú, že svojich desiatich vyzývateľov na oslavy nepozval, čím ich uprostred vrcholiacej volebnej kampane z hľadiska mediálneho pokrytia znevýhodnil. „V čom spočíva najväčšia nepoctivosť Komorowského?“ položil rečnícku otázku v rozhovore pre televíziu TVN24 bývalý europoslanec Jacek Kurski a ihneď aj odpovedal:

„Siedmeho mája sa Komorowski postaví na Westerplatte a zvolá: ,Pozrite, mám tu prezidentov, vážia si ma, ja vás ubránim.' A deviateho mája, keď už bude predvolebné ticho, médiá ľuďom ukážu Putinove tanky.“

© Autorské práva vyhradené

173 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #druhá svetová vojna #Westerplatte