Bild: Kopilot Andreas Lubitz nacvičoval haváriu už počas letu do Barcelony

Kopilot spoločnosti Germanwings Andreas Lubitz, ktorý havaroval s lietadlom v marci vo francúzskych Alpách, si postup nacvičoval už pri predchádzajúcom lete. Informuje o tom nemecký denník Bild.

06.05.2015 10:25
Francúzsko, lietadlo, Germanwings Foto: ,
Vyšetrovatelia a záchranári prehľadávajú miesto pádu Airbusu A320.
debata (16)

Tie s odvolaním sa na francúzskych vyšetrovateľov uviedli, že Lubitz skúšal klesanie už počas letu z Düsseldorfu do Barcelony v rovnaký deň, ako došlo k havárii. Správu o „kontrolovanom klesaní, ktoré trvalo niekoľko minút a pre ktoré nebol žiadny letecký dôvod“, zverejnia francúzski vyšetrovatelia v stredu.

Nevylučujú v nej tiež, že Lubitz klesanie nielen nacvičoval, ale ho chcel už aj uskutočniť. K svojim zisteniam dospeli na základe analýzy nájdených letových záznamníkov.

Lietadlo nemeckých nízkonákladových aerolínií Germanwings 24. marca narazilo do vysokohorského úbočia na juhovýchode Francúzska. Na palube stroja Airbus A320 smerujúceho z Barcelony do Düsseldorfu bolo 144 cestujúcich a šesť členov posádky, z ktorých nehodu nikto neprežil. Medzi obeťami sú najmä Nemci a Španieli.

Francúzska prokuratúra na základe záznamov z takzvaných čiernych skriniek vyjadrila presvedčenie, že druhý pilot počas letu vymkol kolegu mimo pilotnej kabíny a s lietadlom niekoľko minút úmyselne klesal, až kým nenarazilo do zeme. Prokuratúra v Düsseldorfe, kde 27-ročný Lubitz žil, potvrdila, že v minulosti prejavoval samovražedné sklony.

Letecké zábery zachytávajú trosky lietadla...
Lietadlo sa po náraze rozletelo na malé kusy,...
+21Pátracím tímom sa ešte v utorok podarilo nájsť...
16 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #letecká havária #Germanwings #Andreas Lubitz