Francúzsko možno zničí lode Mistral vyrobené pre Rusko

Dve vrtuľníkové lode Mistral, ktoré malo Rusku dodať Francúzsko budú možno zničené. S odvolaním sa na francúzske armádne zdroje to v stredu píše ruská tlač.

06.05.2015 14:29
loď, Mistral Foto: ,
Typ vojenskej lode Mistral.
debata (133)

Paríž vlani dodávku zablokovala kvôli ruskej intervencii na Ukrajine. Ruská tlač sa odvoláva na článok vo francúzskom denníku Le Figaro. Ten v tomto týždni napísal, že Paríž zvažuje, čo vykoná s plavidlami postavenými podľa parametrov, ktoré si vyžiadali Rusi.

Obe lode, jedna menom Vladivostok a druhá menom Sevastopoľ, môžu byť potopené na mori, ak nebudú dodané Rusku.

Prezident François Hollande nedávno vyhlásil, že konečné rozhodnutie ešte nepadlo. Paríž podľa neho môže zvoliť kompenzáciu alebo lode stále ešte dodať, aj keď aktuálne s tým nepočíta. V prípade, že by lode Francúzsko nedodalo, muselo by Rusku vrátiť peniaze. Podľa odhadov by išlo v prepočte o viac ako 1,5 miliardy eur.

Dohoda o predaji lodí Mistral do Ruska bola najväčšia v dejinách zbrojného obchodu medzi Východom a Západom. Hollande ju vlani zablokoval kvôli postupu Moskvy v ukrajinskej krí­ze.

Ruská tlač v stredu pripomína, že Francúzsko ešte nevylúčilo predaj plavidiel iným štátom. Do úvahy pripadajú Kanada, Egypt a jedna nemenovaná severská krajina.

Do francúzskeho vojenského námorníctva zaradené byť nemôžu, pretože boli vyrobené podľa špecifických požiadaviek Ruska. Ich prestavba na francúzske normy by bola veľmi nákladná.

133 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Rusko #zničenie #Mistral