Jemenskí povstalci ostreľovali saudskoarabské prihraničné mesto

Saudskoarabské prihraničné mesto Nadžrán v stredu znovu ostreľovali šíitski povstalcami zo susedného Jemenu, ktorí zabili päť ľudí.

06.05.2015 17:00
debata (3)

K útokom došlo po tom, čo šíitski povstalci v utorok z Jemenu odpálili delostreleckej míny a rakety na saudskoarabské prihraničné mesto. V Adene pri stretoch medzi šiitskymi rebelmi a stúpencami prezidenta Abdara Rabbúa Mansúra Hádího zahynulo najmenej 80 ľudí, z toho prinajmenšom 40 civilistov.

Saudská Arábia je na čele koalície, ktorá už takmer šesť týždňov útočí na pozície jemenských šiitskych povstalcov, ktorých podporuje Irán. Nálety aj pozemné boje už si vyžiadali stovky obetí a najmenej 300 000 ľudí utieklo zo svojich domovov. Provincia Saada je považovaná za baštu šiitských rebelov, údajne sa v nej ukrýva aj vodcu rebelov Abdal Málik Húsí.

Podľa povstaleckých zdrojov zahynulo pri posledných náletoch 43 civilistov a ďalších najmenej 100 ich utrpelo zranenia. Tieto informácie nebolo možné nezávisle overiť. Nálety trvali až do stredajšieho skorého rána. Od saudskoarabských hraníc sa ozývala silná delostrelecká paľba.

Pri utorkovom útoku jemenských povstalcov na území Saudskej Arábie bola zasiahnutá škola a nemocnica v meste Nadžrán, ktorá leží len tri kilometre od hraníc s Jemenom. Celkom 22 humanitárnych organizácií, ktoré v Jemene pôsobia, v stredu varovalo, že budú musieť svoju prácu prerušiť, ak do krajiny nebude možné doviezť – či už po mori, po zemi či zo vzduchu – zásoby pohonných hmôt. Nedostatok paliva za posledné týždne ochromil prevádzku v nemocniciach a dodávky potravín.

„Ohrozené sú milióny životov, najmä detí a my čoskoro nebudeme môcť na tú situáciu reagovať,“ uviedol Edward Santiago z organizácie Save the Children. O zhoršujúcej sa humanitárnej situácii v stredu v Džibuti hovoril americký minister zahraničia John Kerry.

Vyhlásil, že USA poskytnú humanitárnym organizáciám, ktoré v Jemene pôsobia, 68 miliónov dolárov. Z Afriky sa v stredu minister presúva do Saudskej Arábie, kde chce podľa svojich slov rokovať o zastavení bojov.

Kerry v Džibuti okrem iného navštívil americkú základňu, ktorú USA využívajú k operáciám v Afrike a na Blízkom východe. Humanitárne organizácie uviedli, že nedávne oznámenie koalície pod vedením Saudskej Arábie, že vo vybraných oblastiach Jemenu bude vyhlásené lokálne prímerie, nestačí. „Nedávne oznámenie o možnej prestávke vo vojenských operáciách humanitárne dôsledky súčasného konfliktu nezmierni,“ píše sa vo vyhlásení.

Organizácia vyzvala na trvalé ukončenie ozbrojených akcií. Podľa OSN pri konflikte v Jemene od 26. marca, keď sa nálety začali, zahynulo najmenej 646 civilistov vrátane 131 detí a ďalších viac ako 1 364 ich utrpelo zranenia.

Jemenský konflikt sa stupňuje od minulého septembra, keď šiitske oddiely obsadili hlavné mesto Saná. Potom držali v domácom väzení prezidenta Abdara Rabbúa Mansúra Hádího a členov vlády, ktorí potom utiekli do Adenu a z neho niektorí do Saudskej Arábie. Rijád v marci zostavil koalíciu, ktorá bráni záujmy Hádího vlády.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #Saudská Arábia #humanitárna pomoc #nálety