Viedeň vyčíta Berlínu veľké ucho

"Špehovanie medzi priateľmi - to sa jednoducho nerobí," reagovala nemecká kancelárka Angela Merkelová, keď sa pred pol druha rokom dozvedela, že Američania mali "napichnutý" aj jej mobilný telefón. Dnes čelí rovnakým výčitkám jej krajina.

07.05.2015 08:51
Angela Merkelová Foto: ,
Spolková kancelárka Angela Merkelová sľúbila, že bude vypovedať pred parlamentným výborom vyšetrujúcim spoluprácu nemeckých a amerických tajných služieb.
debata (13)

Rakúsko začalo trestné stíhanie „neznámeho páchateľa“ po tom, čo médiá odhalili, že Nemecko pomáhalo Spojeným štátom v špionáži proti európskym vládam a firmám.

Podľa televízie ZDF sledovala americká Národná agentúra pre bezpečnosť (NSA) s pomocou Spolkovej spravodajskej služby (BND) európskych politikov, inštitúcie i firmy, a to vrátane nemeckých. Medzi sledovanými cieľmi bol Elyzejský palác, francúzske ministerstvo zahraničných vecí, rakúske vládne úrady, Európska komisia i európske zbrojné a letecké koncerny.

Na sledovanie predstaviteľov francúzskej vlády a Európskej komisie sa podľa denníka Süddeutsche Zeitung využívalo odpočúvacie zariadenie BND v bavorskom Bad Aiblingu. Magazín Spiegel tvrdí, že nemecká rozviedka poskytla Američanom na ich žiadosť spravodajské údaje až v 40-tisíc prípadoch týkajúcich sa Európy.

Paríž, ktorý v minulosti tiež čelil podozreniu, že vyvíja špionážnu činnosť na úkor spojencov, reagoval na nemeckú aféru zhovievavo. „Francúzsko-nemecké priateľstvo prekoná tieto správy, ktoré ešte musia byť potvrdené,” povedal včera hovorca francúzskej vlády Stephane Le Foll. "Sme v úzkom kontakte s nemeckými partnermi, ktorí verejne naznačili, že uskutočnia vnútorné vyšetrovanie záležitostí spomínaných v tlači,“ citovala ho agentúra AFP.

Vláda vo Viedni sa podobnou trpezlivosťou neobrnila. „V utorok bolo podané trestné oznámenie na viedenskej prokuratúre pre tajnú špionáž v neprospech Rakúska,“ cituje agentúra APA rakúsku ministerku vnútra Johannu Miklovú-Leitnerovú. „Chceme úplné vysvetlenie,“ dodala s tým, že bezpečnostné úrady spadajúce pod jej ministerstvo sú v kontakte s nemeckými partnermi.

Úrad nemeckej kancelárky, pod ktorú rozviedka spadá, už minulý mesiac nariadil previerku činnosti BND. Merkelová pripustila, že vo veci spolupráce NSA a BND je „nevyhnutné vyšetrovanie“, pre ktoré bol vytvorený osobitný parlamentný výbor. „S ním spolková vláda, prirodzene, spolupracuje. Budem svedčiť a v prípade potreby odpovedať na otázky, ak si to parlamentné vyšetrovanie vyžiada,“ sľúbila.

Ľavicová opozícia ostro kritizuje Merkelovej vládu za to, že nemecká rozviedka pomáhala „veľkému uchu“ USA v Európe. Špehovacia aféra narušila aj doterajšiu harmóniu vnútri vládnej koalície. Vicekancelár a šéf sociálnych demokratov Sigmar Gabriel varoval, že „terajší škandál môže vyvolať obrovský otras“. Merkelová však krízu vo vzťahu vládnych strán nepripúšťa. „Koalícia v súčasnosti pracuje veľmi, veľmi dobre,“ bagatelizovala spo­ry.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #odpočúvanie #Angela Merkelová