Labourista Miliband čaká na svoju šancu

Ed Miliband verí, že vráti Labouristickú stranu do premiérskeho kresla. Britská ľavica dúfa, že po dnešných voľbách vystrieda pravicovo-centristickú vládu konzervatívcov a Liberálnych demokratov pod vedením Davida Camerona.

07.05.2015 11:00
Ed Miliband, labouristi Foto: ,
Šéf britských labouristov Ed Miliband počas kampane pred britskými voľbami.
debata

Prieskumy hovoria, že Miliband si nemôže trúfať na väčšinu v parlamente. Môže však veriť vo víťazstvo. Výskum agentúry YouGov pre denník Sun zo 4. a 5. mája priradil konzervatívcom a labouristom zhodne po 34 percent hlasov. Väčšinový systém britských volieb v takejto situácii len prispieva k neistote. Nie je vôbec jasné, ku komu sa v mnohých tesných súbojoch vo viacerých volebných obvodoch hlasujúci pripoja.

Stratégia Milibanda v predvolebnej kampani bolo založená na kritike vlády, ktorá podľa neho iba robila bezhlavé škrty. Labouristi pripomínajú, že politika šetrenia zasiahla najmä chudobnejších a takto to podľa nich ďalej nemôže pokračovať.

"Nemôže ako krajina pokračovať ďalej v situácii, keď jedny pravidlá platia pre niekoľkých a iné pravidlá platia pre všetkých ostatných,“ citovala agentúra AFP stredajšie Milibandovo vyhlásenie z finišu predvolebnej kampane. "Ďalšia vláda konzervatívcov s prispením Liberálnych demokratov by bola obrovským rizikom pre pracujúce rodiny,“ uviedol šéf labouristov.

"Miliband asi nie je hviezdou a nemá televíznu charizmu, toto sú však kvality, ktoré môžu byť preceňované. Je húževnatý a predovšetkým má silný zmysel pre spravodlivosť,“ napísal na adresu Milibanda denník Guardian, keď vyzval čitateľov, aby hlasovali za Labouristickú stranu. "Veľmi rýchlo pochopil jednu zo základných otázok našej doby, ktorou je nerovnosť. Kým väčšina toryovcov (tak sa v Británii nazývajú konzervatívci, pozn. red) nad zväčšujúcou sa priepasťou medzi chudobnými a bohatými pokrčí plecami, labouristi sa aspoň snažia spomaliť či dokonca otočiť proces, ktorý za tri desaťročia viedol smerom k obscénne nerovnej spoločnosti,“ uviedol Guardian.

Ed Miliband sa narodil 24. decembra 1969 v Londýne. Pochádza z ľavicovo zameranej rodiny. Jeho otec Ralph bol marxistický akademik, matka Marion sa angažovala v Hnutí za jadrové odzbrojenie. Ed Miliband študoval na prestížnych školách, Oxfordskej univerzite a London School of Economics. Pracoval aj ako novinár v televízii. Poslancom sa stal prvý raz v roku 2005. V rokoch 2008 až 2010 bol štátnym tajomníkom pre energetiku a klimatickú zmenu vo vláde Gordona Browna. Ed Miliband patril do úzkeho kruhu straníckych spolupracovníkov premiéra.

Keď však Brown v roku 2010 prehral voľby, očakávalo sa, že to bude iný Miliband, ktorý prevezme líderskú štafetu v Labouristickej strane. David Miliband, Edov brat, bol stúpajúcou hviezdou a už mal za sebou kariéru ministra zahraničných vecí. V septembri 2010 však Ed prekvapujúco porazil Davida v straníckych voľbách. Vo veku 40 rokov sa stal najmladším predsedom Labouristickej strany v histórii.

Napriek tomu Edovi Milibandovi dlho trvalo, kým sa na verejnosti vymanil z bratovho tieňa. Neľahký pre neho bol aj fakt, že na čelo labouristov sa dostal po Tonym Blairovi a Brownovi. Teda dvoch veľmi výrazných osobnostiach. Milibandovi sa len pomaly darilo budovať si vlastnú pozíciu. A ani odborníci sa nezhodnú, či sa mu to skutočne podarilo.

"Nedarí sa mu presvedčiť ani voličov labouristov, že je tým správnym kandidátom na premiéra. Len štvrtina Britov si myslí, že by bol dobrým predsedom vlády v čase krízy,“ reagovala pre Pravdu expertka na britskú politiku Sophie Loussouarnová z parížskej Sorbony. "Vrátil stranu do čias starých labouristov. Je to dogmatický líder,“ myslí si Loussouarnová.

"Miliband je skutočne pripravený na to, aby bol premiérom,“ oponuje politológ Christian Schweiger z Durhamskej univerzity. "V televíznych debatách a rozhovoroch ukázal, že má víziu. Čoraz viac ľudí ho vníma ako serióznu alternatívu k premiérovi Cameronovi,“ vyhlásil pre Pravdu Schweiger.

Ed Miliband je ženatý. V roku 2011 si vzal právničku Justine Thortonovú, po tom, čo s ňou žil od roku 2002, a pár má dvoch synov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #labouristi #David Cameron #Ed Miliband #Konzervatívna strana #Liberálni demokrati #britské voľby