Separatisti plánujú na Ukrajine novú ofenzívu, varujú USA i NATO

Proruskí separatisti bojujúci na východe Ukrajiny pripravujú novú ofenzívu. V americkom Senáte to v stredu povedal americký minister Ashton Carter. Podobný názor má tiež vrchný veliteľ NATO v Európe Philip Breedlove.

07.05.2015 14:14
Ukrajina, separatisti Foto: ,
Podľa informácií USA a NATO proruskí separatisti pripravujú ďalšiu veľkú ofenzívu.
debata (102)

„Generál Breedlove má pravdu. Je zrejmé, že separatisti bojujúci na východe Ukrajiny a podporovaní Ruskom pripravujú ďalšie kolo vojenských operácií, ktoré budú v rozpore s dohodou z Minska,“ povedal Carter. V Minsku sa vo februári dohodli podmienky prímeria, ktoré sa však striktne nedodržiavajú a boje pokračujú.

Breedlove nedávno povedal, že ruské sily sa bez ohľadu na februárové prímerie preskupujú. Moskva vraj v minulých mesiacoch presunula do Donbasu tisíc kusov ťažkých zbraní.

O hroziacej novej ofenzív v stredu hovoril aj ukrajinský prezident Petro Porošenko. Na rokovaní Národnej bezpečnostnej rady vyhlásil, že ukrajinská armáda na východe čelí 40-tisíc ozbrojeným nepriateľom a že 50-tisíc ruských vojakov je rozmiestnených pozdĺž ukrajinskej hranice.

Bojujúce strany sa denne obviňujú z porušovania prímeria použitím ťažkých zbraní. Ukrajinská armáda oznámila, že len v stredu separatisti porušili prímerie vo viac ako 30 prípadoch, keď použili zbrane, ktoré by podľa minského dohovoru mali byť z frontu stiahnuté.

102 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #NATO #Ukrajina #separatisti #ofenzíva