Do Talianska tento rok dorazilo už 33 000 utečencov

Do Talianska už tento rok dorazilo na 33 000 utečencov, čo je o 15 percent viac ako za rovnaké obdobie vlani. S odvolaním sa na vyhlásenie talianskeho ministerstva vnútra o tom vo štvrtok informovala agentúra ANSA.

07.05.2015 16:49
debata (7)

Za celý tento rok by tak do krajiny mohlo doraziť až 200 000 nelegálnych imigrantov putujúcich cez Stredozemné more väčšinou z Líbye. Vlani ich bolo 170 000.

Podľa Maria Morconeho z ministerstva vnútra je súčasná situácia „veľmi obtiažna“. Vlani bolo kvôli príchodu utečencov vyčlenených zo štátneho rozpočtu 630 miliónov eur, tento rok to bude musieť byť ešte viac, povedal Morcone.

Taliansky minister zahraničia Paolo Gentiloni medzitým hovoril o problematickej situácii s členmi parlamentného zahraničného výboru. Povedal im, že Taliansko spolu s ďalšími štyrmi krajinami vypracuje návrh právneho aktu, ktorý by umožňoval člny pašerákov ľudí ničiť ešte predtým, ako sa na ne nalodia vysídlenci. Tento návrh chcú počas budúceho týždňa predložiť v OSN.

Talianska pobrežná stráž zachraňuje tisíce afrických migrantov z preplnených pašeráckych lodí, ktoré sa na ceste k talianskym brehom cez Stredozemné more často prevrátia, čo spôsobuje značné straty na životoch. V polovici apríla pri najhoršej takejto tragédii utopilo okolo 800 ľudí.

Štáty Európskej únie sa potom dohodli na posilnení operácií na záchranu utečencov a tiež na potrebe bojovať proti obchodníkom.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #utečenci