Európski politici si v Poľsku pripomenuli koniec vojny

Niekoľko európskych predstaviteľov na čele s poľským prezidentom Bronislaw Komorowským, českým prezidentom Milošom Zemanom, a tiež generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom si vo štvrtok na konferencii s historikmi v severopoľskom Gdaňsku pripomenuli 70. výročie konca druhej svetovej vojny v Európe.

08.05.2015 00:41 , aktualizované: 09:13
poľsko, gdansk, druhá svetová vojna Foto: ,
Európski politici si pripomenuli koniec druhej svetovej vojny v poľskom Gdaňsku.
debata (60)

Konferencia predchádzala pietnemu aktu, ktorý sa o polnoci uskutočnil na gdaňskom polostrove Westerplatte, kde v roku 1939 padli počas útoku nacistického Nemecka na Poľsko prvé výstrely druhej svetovej vojny.

Spomienkové akcie v Poľsku vyvrcholili v noci na piatok, keď sa na polostrove Westerplatte za účasti niekoľkých európskych prezidentov, predsedu Európskej rady Donalda Tuska a generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna uskutočnila pietna ceremónia. Do Poľska spolu prišli napríklad prezidenti Českej republiky, Litvy, Estónska či Bulharska, Slovensko zastupuje premiér Robert Fico.

Viac o účasti Roberta Fica si prečítajte v článku: Fico vo štvrtok oslávi koniec druhej svetovej vojny v Poľsku

Baltský polostrov Westerplatte považuje Poľsko za symbol svojho vzdoru proti nacistickej invázii, ktorá oficiálne začala 1. septembra 1939 skoro ráno paľbou nemeckej bojové lode Schleswig-Holstein na tamojšie vojenské zariadenie. Jeho posádka polostrov sedem dní proti značnej nacistickej presile bránila.

Poľská armáda nemala reálnu šancu silnejšieho protivníka poraziť. Od začiatku citeľne trpela tým, že sa jej nepodarilo dokončiť mobilizáciu, a teda nedisponovala plným stavom mužstva. Zároveň bola slabšia aj v rade ďalších ukazovateľov, najmä v počte tankov. Proti 39 divíziám poľskej armády sa postavilo 60 divízií nemeckých, 33 ruských a tri slovenské. Napriek tomu Poliaci polostrov proti značnej presile bránili sedem dní.

Témou dvojdňovej panelovej diskusie, ktorá začala už v stredu, bol odkaz druhej svetovej vojny. Komorowski pripomenul, že pre Poliakov znamenal mier koniec nemeckej okupácie, posunutie hraníc krajiny na západ a tiež polohu na zlej strane železnej opony medzi komunistickým Východom a demokratickým Západom.

V prejave na Westerplatte Komorowski tiež vyčítal Rusku, bez toho aby ho menoval, že použil sily k zmene hraníc susedného štátu, čo sa podľa neho nedialo v Európe od roku 1945. "Vojna, ktorá pokračuje na Ukrajine nám neumožňuje zabudnúť, že sú v Európe ešte sily, ktoré pripomínajú tie najtemnejšie obdobia európskej histórie 20. storočia. Tieto sily sa držia logiky oblastí vplyvu a snažia sa udržať svojich susedov ako závislých vazalov, "povedal Komorowski.

Varšava sa rozhodla organizovať vlastné oslavy konca vojny bez ohľadu na to, že počnúc piatkom sa podobné medzinárodné oslavy konajú v Moskve. Vznikla tým politická roztržka medzi Poľskom a Ruskom. Poľský prezident tento týždeň v jednom z rozhovorov vyhlásil, že 2. svetová vojna východnej Európe nepriniesla slobodu, pretože sa tamojšie štáty „museli proti svojej vôli podrobiť“ Sovietskemu zväzu.

Polnočnému pietnemu aktu na Westerplatte predchádzala konferencia s historikmi v severopoľskom Gdaňsku, na ktorej sa zúčastnil aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. Vyhlásil, že Európska únia a Organizácia Spojených národov vznikli v reakcii na tragédie druhej svetovej vojny, aby sa vojnové hrôzy už nikdy nemohli opakovať. Rovnaký názor vyslovil prezident Ukrajiny Petro Porošenko, ktorý zároveň varoval pred obdobným vojnovým konfliktom.

„Musíme si zobrať ponaučenie z histórie a mať na pamäti aj v 21. storočí, keď sa má krajina stať obeťou agresie. Napodiv sme svedkami pokusov o ústupky agresorovi. Ukrajina plne rešpektuje dohody z Minsku, ale útočník na Donbase ďalej stupňuje svoju činnosť,“ povedal Porošenko o vyhrotenej situácii na východnej Ukrajine.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Gdansk #ceremoniál #oslavy konca druhej svetovej vojny