EK požiadala o vyvodenie záverov z pádu airbusu v Alpách

Európska komisia vo štvrtok požiadala Európsku agentúru pre bezpečnosť leteckej dopravy (EASA) o zhodnotenie predbežných výsledkov vyšetrovania marcového pádu nemeckého lietadla vo francúzskych Alpách v záujme vyvodenia prípadných zmien pravidiel bezpečnosti.

08.05.2015 15:48
Francúzsko, lietadlo, Germanwings Foto: ,
Vyšetrovatelia a záchranári na mieste pádu Airbusu A320.
debata (1)

Slovinská eurokomisárka pre dopravu Violeta Bulcová od EASA žiada prehodnotenie pravidiel najmä v oblasti uzamykania kokpitu, prístupu doň či procedúr lekárskej kontroly pilotov. EASA už niekoľko dní po tragédii vydala odporúčanie pre všetky európske aerolínie na zaistenie trvalej prítomnosti minimálne dvoch členov posádky v kokpite počas letu. Odporúčanie zo strany EASA je totiž rýchlejším spôsobom na dosiahnutie zmeny v porovnaní s komplexným legislatívnym procesom v rámci EÚ.

Lietadlo nemeckých nízkonákladových aerolínií Germanwings koncom marca narazilo do vysokohorského úbočia na juhovýchode Francúzska. Na palube stroja Airbus A320 smerujúceho z Barcelony do Düsseldorfu bolo 144 cestujúcich a šesť členov posádky, z ktorých nehodu nikto neprežil. Francúzska prokuratúra na základe záznamov z takzvaných čiernych skriniek vyjadrila presvedčenie, že druhý pilot Andreas Lubitz počas letu vymkol kolegu mimo pilotnej kabíny a s lietadlom zvyšujúc rýchlosť niekoľko minút úmyselne klesal až do nárazu. Prokuratúra v Düsseldorfe, kde 27-ročný Lubitz žil, potvrdila, že v minulosti prejavoval samovražedné sklony.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Airbus #pád lietadla #Germanwings #Andreas Lubitz