Noční vlci sú už v Berlíne

Viac ako 30 členov ruskej nacionalistickej skupiny motocyklistov Noční vlci v piatok dorazilo do nemeckej metropoly Berlín, kam si prišli pripomenúť 70. výročie konca druhej svetovej vojny v Európe a porážky nemeckých nacistov.

08.05.2015 20:21
Noční vlci, Berlín Foto: ,
Členovia skupiny motocyklistov Noční vlci v Berlíne.
debata (49)

Stalo sa aj vďaka stredajšiemu rozhodnutiu nemeckých orgánov, ktoré nakoniec prokremeľskej skupine motorkárov vstup na územie Nemecka povolili. Môžu sa tak zúčastniť na spomienkových podujatiach za obete vojny. V sobotu aj navštívia berlínsky Treptovský park, kde sa nachádza pamätník sovietskej Červenej armády. Noční vlci si spornou jazdou z Moskvy do Berlína pripomínajú porážku nacistického Nemecka. Pôvodne plánovali prejazd Bieloruskom, Poľskom, Slovenskom, Rakúskom a Českom. Pri vstupe na územie Európskej únie mali však na hranici Poľska a Bieloruska problémy, keďže poľské orgány ich nechceli vpustiť na svoje územie.

Rusko si formálny koniec vojny na rozdiel od zvyšku Európy pripomína 9. mája. Dôvodom je fakt, že Sovieti požadovali opakovanie aktu podpisu kapitulácie v Berlíne, keďže pri podpise vo francúzskom Remeši údajne neboli prítomní oficiálni sovietski predstavitelia. Nemecké velenie podpísalo kapituláciu do rúk všetkých spojencov krátko pred polnocou ôsmeho mája. V Moskve už však bol nový deň.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #70. výročie konca druhej svetovej vojny #Noční vlci