KĽDR otestovala balistickú raketu odpálenú z ponorky

Severná Kórea v sobotu oznámila úspešnú skúšku balistickej rakety odpaľovanej z ponorky, čo v prípade pravdivosti informácie poukazuje na pokrok v tamojšom zbrojnom programe.

09.05.2015 10:24
debata (11)

Podľa správy oficiálnej Kórejskej ústrednej tlačovej agentúry sa test uskutočnil v prítomnosti vodcu Kima Čong-una, ktorý z pobrežia sledoval, ako „sa balistická raketa vynorila z mora a vzlietla k oblohe zanechávajúc za sebou ohnivú žiaru“. Armáda tak „úplne splnila najnovšie vojenské, vedecké a technické požiadavky“, uvádza sa v správe, ktorá neobsahuje konkrétny dátum alebo miesto skúšky.

Agentúra pritom samostatne informovala o Kimovej návšteve v rybnom kombináte Sinpcho, čo je prístav na východnom pobreží, kde sa nachádza známa ponorková základňa.

Organizácia Spojených národov uvalila na Severnú Kóreu sankcie zakazujúce tamojšiemu režimu vyvíjať alebo využívať technológie balistických rakiet. Severokórejská armáda v piatok pohrozila „neohlásenými cielenými útokmi“ proti námorným silám znepriateleného Juhu, ktorý obviňuje z narušenia teritoriálnych vôd pri západnom pobreží Kórejského polostrova. Severná a Južná Kórea sú technicky stále vo vojnovom stave, keďže kórejská vojna z 50. rokov sa skončila len prímerím.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Kim Čong-un #ponorka #balistická raketa