Libériu vyhlásili za oficiálne zbavenú eboly

Libéria sa stala v sobotu oficiálne zbavenou eboly po tom, ako sa v krajine počas uplynulých 42 dní neobjavil žiadny nový prípad ochorenia.

09.05.2015 14:21
debata (1)

O splnení podmienky vyplývajúcej zo štandardov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) informovala nadácia Lekári bez hraníc, ktorá vyzvala Libérijčanov na ostražitosť, kým sa najhoršej epidémie eboly v dejinách nezbavia v susednej Guinei a Sierre Leone. Od začiatku masového šírenia vírusu v decembri 2013 mu podľa bilancie WHO vo všetkých troch krajinách dokopy podľahlo najmenej 11 005 ľudí.

Takmer polovica obetí pripadá na Libériu, kde epidémia vrcholila medzi augustom a októbrom 2014. Do krajiny založenej oslobodenými otrokmi z Ameriky vtedy USA vyslali stovky vojakov, aby pomohli s budovaním kliník. Predstaviteľ OSN pre boj proti ebole David Nabarro v súvislosti s najnovším krokom vyhlásil, že libérijské úrady sľubujú zachovanie zvýšenej ostražitosti počas minimálne jedného roka.

Svetová zdravotnícka organizácia v apríli upozornila, že vyše roka trvajúca epidémia eboly v západnej Afrike stále neumožňuje zrušiť medzinárodný stav ohrozenia, ktorý vyhlásila začiatkom augusta 2014, aj keď počet prípadov v poslednom období výrazne poklesol. Ebola je jedným z najobávanejších vírusových ochorení na svete, keďže sa prakticky nedá liečiť a neexistuje proti nej schválená očkovacia látka. Prejavuje sa zvracaním a hnačkou ako aj vnútorným a vonkajším krvácaním.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #WHO #ebola #Libéria