Pri letisku v Seville sa zrútil vojenský airbus, štyria ľudia neprežili

Najmenej štyroch mŕtvych a dvoch ťažko zranených si vyžiadala havária nového vojenského nákladného airbusu pri testovacom lete pri Seville na juhu Španielska. Informoval o tom hovorca španielskej vlády.

09.05.2015 15:26 , aktualizované: 20:16
Španielsko, pád lietadla Foto: ,
Trosky vojenského lietadla Airbus A400M, ktoré sa zrútilo nad poľom neďaleko letiska v Seville.
debata (35)

Premiér Marian Rajoy vyjadril ľútosť nad úmrtím príslušníkov šesťčlennej posádky lietadla a povedal, že vláda je pripravená rodinám obetí poskytnúť pomoc.

Pôvodne záchranári našli na mieste nešťastia troch mŕtvych. Štvrté telo našli neskôr ohorené v troskách lietadla, informoval prefekt regiónu Andalúzie Antonio Sanz. Dvoch zranených prepravil vrtuľník do sevillskej nemocnice.

Bola to prvá fatálna nehoda lietadla Airbus A400M, ktorý začala spoločnosť Airbus Military dodávať zákazníkom v roku 2013. Ide o veľké štvormotorové turbovrtuľové lietadlo a v Seville prechádza tento stroj konečnou montážou.

Stroj dopadol na zorané pole asi kilometer a pol severne od sevillského lietadla. K horiacemu lietadlu vyrazili miestne hasičské zbory a zábery z miesta nehody ukazovali stúpajúci stĺp čierneho dymu. Podľa miestnych médií boli na palube zamestnanci španielskej pobočky spoločnosti Airbus. Airbus i vláda vyslali na miesto havárie vyšetrovacie tímy.

Lietadlo podľa španielskych médií tesne pred pádom signalizovalo poruchu vo svojich systémoch. Keď sa pilot pokúšal o núdzové pristátie, narazil vraj stroj do stĺpu elektrického vedenia, čo spôsobilo výpadok prúdu v najbližšom okolí, informoval denník El Mundo s odvolaním sa na očitého svedka.

Španielsky letecký úrad informoval, že kvôli nehode bolo na dve hodiny uzavreté sevillské letisko. Tri lety do Sevilly odklonili na Malagu a Jerezu. Airbus pád lietadla potvrdil a dodal, že testovaný stroj bol určený pre Turecko.

Osem európskych členov NATO si už objednalo viac ako 190 týchto lietadiel, ktoré nahradia starnúce lietadlá Hercules. Vývoj nového lietadla si vyžiadal náklady okolo 20 miliárd eur a bol zatiaľ najväčším európskym spoločným projektom v sektore obrany. Britské ministerstvo obrany po správe o nehode pozastavilo lety tohto lietadla. Britské vojenské letectvo má momentálne dva tieto typy lietadla.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #vojenské lietadlo #pád lietadlo