Násilie v Kumanove na severe Macedónska neprežilo 22 ľudí

Počas víkendových násilnostiach v meste Kumanovo na severe Macedónska prišlo o život osem policajtov a 14 ozbrojencov. Informovalo o tom ministerstvo vnútra. Doteraz sa hovorilo len o šiestich mŕtvych policajtoch a 20 ranených. Hovorca ministerstva vyhlásil, že zranených je 37 členov polície.

10.05.2015 11:50 , aktualizované: 15:29
Macedónsko, streľba Foto: ,
Prestrelku s ozbrojenou skupinou neprežilo päť policajtov, ďalších tridsať je zranených.
debata (25)

Polícia v sobotu zasiahla proti ozbrojencom, ktorí patria do skupiny, ktorá plánovala útoky na macedónske štátne inštitúcie. Vláda vyhlásila za mŕtvych dvojdňový smútok.

Prestrelka sa začala v sobotu na predmestí Kumanova, ktoré obývajú hlavne Albánci. Podľa svedkov aj v nedeľu panuje na mieste napätie, ale streľba zaznieva už len sporadicky. Polícia stále pátra po ďalších členoch skupiny, o ktorých hovorí ako o teroristoch.

Polícia evakuovala civilistov z oblasti streľby. Foto: SITA/AP, Visar Kryeziu
Macedónsko, streľba Polícia evakuovala civilistov z oblasti streľby.

Obyvateľstvo Kumanova tvoria prevažne Albánci. V roku 2001 bolo mesto jedným z hlavných dejísk bojov počas ozbrojenej vzbury tamojších albánskych separatistov, ktoré sa podarilo za pomoci medzinárodných sprostredkovateľov ukončiť dohodami, ktoré zaručovali posilnenie práv albánskej menšiny.

Kumanovo leží blízko hraníc Srbska a bývalej srbskej provincie Kosovo, ktoré v roku 2008 vyhlásilo jednostranne nezávislosť. Kosovskí Albánci sa odtrhli po ozbrojenej revolte tamojších separatistov koncom 90. rokov.

Obyvatelia Kumanova sú vystrašení. Foto: SITA/AP, Visar Kryeziu
Macedonia Shootings Obyvatelia Kumanova sú vystrašení.

Rovnakou cestou sa chceli vydať ich macedónski súkmeňovci v roku 2001, ale situáciu sa podarilo upokojiť vďaka dohode, ktorú sprostredkovali západní diplomati. Dohoda zaručuje Albáncom väčšie práva a zastúpenie v štátnych inštitúciách. Jej realizácia je však pomalá a dochádza k rôznym incidentom, ktoré zvyšujú napätie.

Incident v Kumanove vyvoláva otázky o stabilite Macedónska, ktorého vládu opozícia kritizuje pre nelegálne odpočúvanie a zneužívanie právomocí. Nedávno sa stretli s políciou účastníci protestu, na ktorom ľudia žiadali rezignáciu premiéra Nikolu Gruevského. Opozícia chce ďalší protest zorganizovať 17. mája.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #streľba #Macedónsko #Kumanovo