Merkelová v Moskve: Anexia Krymu bola zločinecká a protiprávna

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v Moskve po rokovaní s ruským prezidentom Vladimirom Putinom vyhlásila, že prímerie na Ukrajine stále nie je dodržiavané.

10.05.2015 13:50 , aktualizované: 17:04
Angela Merkelová, Vladimir Putin Foto:
Nemecká kancelárka Angela Merkelová po rokovaní s ruským prezidentom Vladimirom Putinom jasne pomenovala dôvody zhoršených vzťahov Nemecka s Ruskom. Zapríčinila to podľa nej protiprávna anexia Krymu a úloha Moskvy vo vojenskom konflikte na východe Ukrajiny.
debata (766)

Merkelová zopakovala, že tento konflikt je potrebné vyriešiť mierovými a diplomatickými prostriedkami. Podľa Putina je situácia na Ukrajine po mierových dohodách z Minska pokojnejšia. „Plnenie dohôd sa aj napriek problémom pohlo vpred,“ vyhlásil Putin.

Merkelová pred rokovaním spolu s Putinom položila pri príležitosti 70. výročia konca druhej svetovej vojny veniec pri hrobe neznámeho vojaka. Podobne ako väčšina západných štátnikov však kvôli úlohe Ruska v ukrajinskom konflikte chýbala na hlavných sobotňajších oslavách v ruskej metropole a prišla až v nedeľu.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová s ruským... Foto: SITA/AP, Alexander Zemlianichenko
Vladimir Putin, Angela Merkelová Nemecká kancelárka Angela Merkelová s ruským prezidentom Vladimirom Putinom pri hrobe neznámeho vojaka.

Putin na začiatku schôdzky vyzval k rýchlemu riešeniu problémov vo zvťahoch medzi Ruskom a Nemecko. „Čím rýchlejšie prestanú tieto problémy negatívne ovplyvňovať vzájomné vzťahy, tým lepšie,“ povedal Putin.

Vzťahy medzi Ruskom a Nemeckom sú na bode mrazu nielen kvôli Ukrajine a sankciám, ktoré Západ uvalil na Rusko pre jeho podporu proruských separatistov, ale aj kvôli ruskej anexii Krymu. „Zločineckou a protiprávnou anexiou Krymu utrpela spolupráca medzi Ruskom a Nemeckom ťažkú ranu,“ uviedla Merkelová. Zabratie Krymu Ruskom podľa nej ohrozuje európsky poriadok.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová položila... Foto: SITA/AP, Pavel Golovkin
Angela Merkelová, Vladimir Putin Nemecká kancelárka Angela Merkelová položila kvety na hrob neznámeho vojaka.

Už vo štvrtok sa vo Volgograde stretli ministri zahraničných vecí Ruska a Nemecka Sergej Lavrov a Frank-Walter Steinmeier. Nemecký minister prišiel do Volgogradu uctiť si pamiatku vojakov, ktorí v meste a jeho okolí padli v najväčšej bitke na východnej fronte druhej svetovej vojny.

Obaja ministri sa stretli priamo v srdci niekdajšieho stalingradského bojiska. Lavrov pri tejto príležitosti povedal, že Rusko je pripravené obnoviť oficiálne styky s NATO, ktoré sa prerušili kvôli ukrajinskej kríze, ak z Bruselu takýto návrh príde.

766 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Angela Merkelová #Vladimir Putin #oslavy konca 2. svetovej vojny