Referendum o únii nemusí znamenať Brexit

David Cameron nestíha oslavovať. Minulý týždeň prekvapujúco jednoznačne vyhral britské voľby a jeho strana získala 331 kresiel v 650-člennej dolnej komore parlamentu.

11.05.2015 07:48
David Cameron Foto: ,
Britský predseda vlády David Cameron pred premiérskym sídlom na Downing Street 10.
debata

Obrovský Cameronov úspech znamená, že má posilnenú pozíciu. Zároveň však bude čeliť dvom problémom, pre ktoré sa asi zapíše do dejín. Samozrejme, teraz ešte nie je jasné, či v dobrom, alebo v zlom.

Cameron už dávno Britom sľúbil referendum o zotrvaní v Európskej únii. Malo by sa konať najneskôr do konca roku 2017. Ešte predtým chce britský premiér rokovať s úniou o nových reformách a žiada presun právomocí z Bruselu do Londýna.

Rozhodovanie voličov o EÚ sa však nepáči Škótskej národnej strane (SNP), ktorá získala vo voľbách 56 kresiel. V prípade všeľudového hlasovania o únii sú nacionalisti pripravení opätovne otvoriť otázku referenda o nezávislosti Škótska.

"Sú to dve hlavné úlohy, ktoré bude musieť vláda riešiť,“ povedal pre Pravdu o otázkach EÚ a Škótska expert na britskú politiku George Jones z London School of Economics.

Po víťazstve konzervatívcov ponúka Európska únia Londýnu vystretú ruku. "Gratulujem Davidovi Cameronovi k výraznému víťazstvu. Som s ním pripravený spolupracovať, aby sme pre Britániu dosiahli spravodlivú dohodu,“ uviedol na sociálnej sieti Twitter predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Šéf Európskej rady Donald Tusk sa tiež obrátil na Camerona, keď mu pripomenul, že očakáva, že bude podporovať členstvo Británie v EÚ.

Prieskum agentúry Survation pre nedeľník Mail on Sunday po voľbách ukázal, že 45 percent Britov by bolo za zotrvanie v únii. Tridsaťosem percent respondentov by podporilo Brexit, teda vystúpenie z EÚ. Ostatní nie sú rozhodnutí. Výskum sa konal v dňoch 8. a 9. mája.

Väčšina odborníkov predpokladá, že Cameron bude nakoniec podporovať členstvo Británie v únii. "Premiér zvyčajne iba reaguje na situáciu, nemáva vízie, ako by veci v budúcnosti mali vyzerať. Predpokladám, že aj keď výsledok rokovaní o postavení Británie v únii nebude jednoznačný, stále to umožní Cameronovi robiť kampaň za pokračujúce členstvo v únii. Aj preto, aby chránil záujmy veľkých podnikateľov,“ uviedol pre Pravdu Anthony Zito, expert na európsku politiku z univerzity v Newcastli.

"Podnikateľská sféra, ktorá je veľkým sponzorom Konzervatívnej strany, je jednoznačne za zotrvanie v EÚ,“ pripomína britský politológ Bill Jones z Liverpool Hope Uniersity. "Doteraz jej predstavitelia Cameronovi len naznačovali, čo si prajú. V prípade referenda to povedia nahlas,“ vysvetlil pre Pravdu Jones.

Podľa Zita však musia proeurópske sily pracovať na úspešnom výsledku. Nemôžu sa spoliehať na to, že referendum dopadne dobre.

"Hlas proti EÚ je v politických a mediálnych kruhoch teraz veľmi silný. Hlas za úniu prakticky nepočuť,“ hovorí Zito. "Práve nedostatok líderstva v otázke zotrvania EÚ vytvára situáciu, v ktorej je Brexit vážnou možnosťou,“ varuje odborník.

Dobrý výsledok vo voľbách by Cameronovi mohol pomôcť presvedčiť euroskeptické krídlo strany, že je vhodným lídrom. Aj keď Britániu nevyvedie z únie, premiér udržal konzervatívcov pri moci. Dokonca získal v parlamente väčšinu, s čím takmer nikto nerátal.

Cameron však bude musieť svoju politickú hru rozohrať na všetky strany. Verejnosť doma musí presvedčiť, že rokovania s úniou sú seriózne. EÚ musí presvedčiť, že Brexit je reálnou hrozbou, a preto potrebuje z Bruselu aspoň nejaké ústupky. A Škótov musí presvedčiť, že Británia nesmeruje preč z únie, inak budú škótski nacionalisti takmer určite žiadať nové hlasovanie o nezávislosti.

"Referendum o zotrvaní Británie v únii takmer určite bude. Aj v súvislosti s tým sa musia konzervatívci pokúsiť nejako ústavne usporiadať krajinu,“ myslí si expert na britskú politickú scénu Mark Shephard z univerzity v Starthclyde. "Záchranou je federalizmus. Teda Škótsko s rozsiahlymi právomocami, okrem zahraničnej a obrannej politiky,“ povedal pre Pravdu Shephard.

Povolebná Británia

  • premiér David Cameron skladá vládu, prvý raz bez koaličného partnera
  • euroskeptickej strane UKIP sa podarilo v lokálnych voľbách ovládnuť prvýkrát jedno miestne zastupiteľstvo
  • škótski nacionalisti uviedli, že presun právomocí z Londýna do Edinburghu musí ísť ďalej ako doterajšie návrhy
  • labouristi po drvivej porážke hľadajú nového lídra, rovnako aj Liberálni demokrati a UKIP
  • pred sídlom britského premiéra sa uskutočnila demonštrácia proti úsporným opatreniam

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #parlamentné voľby #referendum #David Cameron