Tureckú loď ostreľovali, keď sa priblížila k pobrežiu Líbye

Turecká nákladná loď čelila v nedeľu niekoľkým útokom po tom, ako sa priblížila k líbyjskému prístavu Tobruk. O útokoch informovalo v pondelok turecké ministerstvo zahraničných vecí.

11.05.2015 14:05
debata (11)

To uviedlo, že loď vo vzdialenosti asi 20 kilometrov od Tobruku najprv v nedeľu ostreľovali neznámi útočníci z pobrežia a následne aj letecky. Pri útokoch zomrel jeden člen posádky a niekoľko ďalších bolo zranených. Turecká nákladná loď prevážala zo Španielska do Tobruku sadrokartón. Ministerstvo v pondelok útoky odsúdilo a líbyjské úrady žiadalo o kompenzáciu.

Medzinárodne uznaná líbyjská vláda v reakcii vyhlásila, že loď neuposlúchla výzvu, aby sa nepriblížila k prístavu Derna nachádzajúcim sa severozápadne od Tobruku. Líbyjská armáda potvrdila jednu obeť útokov a jedného zraneného. Turecká loď sa podľa jej informácii v súčasnosti nachádza v prístave v Tobruku.

Líbya je od minulého roku dejiskom najhorších bojov od občianskej vojny v roku 2011, ktorá sa skončila pádom režimu na čele s Muammarom Kaddáfím. V súčasnosti má krajina dva parlamenty, dve vlády a súperiace armády a milície. Tripolis v auguste 2014 ovládla koalícia Líbyjský úsvit tvorená protivníkmi medzinárodne uznávanej líbyjskej vlády úradujúcej núdzovo z Tobruku na východe krajiny. Intenzívne boje o moc krajinu ponorili do chaosu a vydláždili cestu pre expanziu džihádistov z Islamského štátu.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #loď #ostreľovanie #Tureko