Kerry a Lavrov budú diskutovať o Ukrajine

Ministri zahraničných vecí Ruska a Spojených štátov Sergej Lavrov a John Kerry sa v utorok stretnú v čiernomorskom letovisku Soči, aby diskutovali o ukrajinskej kríze a ďalších témach.

11.05.2015 15:07
Lavrov, Kerry Foto: ,
Americký šéf diplomacie John Kerry (vpravo) so svojím ruským kolegom Sergejom Lavrovom.
debata (130)

O ich stretnutí informovala v pondelok spravodajská agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na nemenovaný diplomatický zdroj. Lídri by sa mali tiež zhovárať o situácii v Jemene, Iráne či Sýrii. „Dúfame, že Kerry prinesie niečo nové, nejaký svieži pohľad na… situáciu v Ukrajine a bilaterálne vzťahy,“ uviedol zdroj agentúry, pričom však dodal, že napriek dôležitosti utorňajších rokovaní k žiadnemu významnému prielomu v situácii pravdepodobne nedôjde.

Lavrov a Kerry vedú pravidelné telefonické rozhovory. Posledný z nich sa uskutočnil 10. mája. Tvárou v tvár sa obaja ministri naposledy stretli koncom marca vo švajčiarskom meste Lausanne, kde sa zúčastnili na rokovaniach o iránskom jadrovom programe.

Vzťahy medzi Ruskom a Západom sú po anexii Krymu a vypuknutí ukrajinského konfliktu najhoršie od studenej vojny. EÚ aj USA zaviedli proti Moskve diplomatické aj ekonomické sankcie, čím vyvolali sériu odvetných opatrení z Mosky. Rusko zároveň dlhodobo popiera obvinenia Západu, že na Ukrajine podporuje proruských povstalcov. Väčšina západných lídrov v súvislosti s týmito spormi bojkotovala veľkolepé oslavy 70. výročia konca druhej svetovej vojny v Európe, ktoré sa konali v sobotu v Moskve.

130 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #john kerry #Sergej Lavrov #kríza na Ukrajine