Putin obhajoval pakt Molotov-Ribbentrop

Pakt Molotov-Ribbentrop, v ktorom sa pred druhou svetovou vojnou nacistické Nemecko a Stalinov Sovietsky zväz zaviazali vzájomne na seba neútočiť, slúžil na zaistenie bezpečnosti Sovietskeho zväzu. Po moskovskom stretnutí s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou to povedal ruský prezident Vladimir Putin.

12.05.2015 08:19
Angela Merkelová, Vladimir Putin Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová s ruským prezidentom Vladimirom Putinom počas jej návštevy v Moskve.
debata (327)

V tajnom dodatku k paktu si obe mocnosti v auguste 1939 rozdelili východnú Európu vrátane Poľska.

Prečítajte si glosu Mariána Repu Obhajoba neobhájiteľného.

Šéf Kremľa v nedeľu povedal, že Sovietsky zväz sa v čase pred druhou svetovou vojnou chcel vyhnúť priamemu konfliktu s Nemeckom. „Súhlasím s názorom nášho ministra kultúry, že zmyslom toho paktu bolo zaistiť bezpečnosť Sovietskeho zväzu,“ podporil Putin kontroverznú tézu ministra Vladimira Medinského, ktorý o pakte Molotov-Ribbentrop nedávno vyhlásil: „Z pohľadu odkladu vojny a štátnych záujmov to bol kolosálny úspech stalinskej diplomacie. Zachránil milióny životov; nevedno, čo by bolo, keby sa vojna začala nie od všeobecne známych hraníc.“ Putin časť viny za rozkúskovanie poľského územia zvalil na Varšavu: „Po podpise mníchovskej dohody samotné Poľsko urobilo kroky smerujúce k anexii časti českého územia. Dopadlo to tak, že po pakte Molotov-Ribbentrop a rozdelení Poľska sa ono samo stalo obeťou tej politiky, ktorú sa snažilo presadzovať v Európe,“ cituje ruského prezidenta agentúra TASS.

Obavy Poľska a pobaltských krajín z rehabilitácie nemecko-ruskej deľby ich územia sa šéf Kremľa snažil bagatelizovať. „Čo sa týka zbavenia sa strachu, to je vec vnútorného stavu tých, čo sa boja. Treba to prekonať, spraviť krok vpred, nežiť fóbiami minulosti a hľadieť do budúcnosti,“ poúčal.

Kancelárka Merkelová ruskému prezidentovi oponovala: „Pakt Ribbentrop-Molotov sa dá zle pochopiť, ak sa nebude brať do úvahy aj jeho tajný dodatok, z tohto uhla pohľadu to bolo nesprávne a protiprávne,“ zdôraznila.

Putin ešte pred piatimi rokmi o pakte Molotov-Ribbentrop hovoril úplne inak, ako teraz. Na spomienkovom podujatí k 70. výročiu vypuknutia druhej svetovej vojny v Gdansku vyhlásil, že akákoľvek spolupráca s nacistami „vedie k tragédii“. „Cieľom paktu bolo riešiť svoje problémy na úkor iných… Všetky dohody s cieľom upokojiť nacistov boli z morálneho hľadiska neprijateľné, z politického hľadiska nezmyselné, škodlivé a nebezpečné,“ vyhlásil Putin v septembri 2009.

© Autorské práva vyhradené

327 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Vladimir Putin #70. výročie konca druhej svetovej vojny #Ribbentrop-Molotov