Nepál a Indiu zasiahlo ďalšie zemetrasenie, najmenej 60 mŕtvych

Najmenej 60 obetí si vyžiadalo zemetrasenie, ktoré v utorok zasiahlo Nepál a tiež Indiu a Čínu. V Nepále zahynulo podľa najnovšej bilancie 42 ľudí a zranených je 1 117 osôb. Z Indie hlásia 17 mŕtvych a z Číny jednu obeť.

12.05.2015 10:06 , aktualizované: 15:52
Nepál, zemetrasenie Foto: ,
Ľudia sa zhromaždili v dočasnom prístreší po ďalšom zemetrasení v Nepále.
debata

Zemetrasenie malo silu 7,3 stupňa. Nepál sa pritom stále spamätáva z ničivého zemetrasenia z 25. apríla, ktoré podľa najnovšej bilancie zabilo 8 046 ľudí a 18-tisíc zranilo.

Otrasy pôdy si tiež vynútili uzavretie letiska v nepálskej metropole Káthmandu. Nepál sa stále spamätáva z ničivého zemetrasenia z 25. apríla, ktoré podľa najnovšej bilancie zabilo 8046 ľudí a 18 000 ďalších zranilo.

Záchvevy pôdy, ktoré udreli o 12:35 miestneho času (08:50 SELČ), spôsobili paniku v Káthmandu, kde obyvatelia vybiehali zo svojich domovov do ulíc. Bolo vidieť, ako rodičia k sebe pevne tlačia svoje deti a stovky ľudí sa zúfalo snažia dovolať príbuzným mobilnými telefónmi.

Zemetrasenie zasiahlo okrem Nepálu aj Čínu a... Foto: Reuters
Nepál, zemetrasenie Zemetrasenie zasiahlo okrem Nepálu aj Čínu a Indiu. Na snímke zranenú Indku prevážajú do nemocnice.

Predavači urýchlene zavreli obchody. Miestne letisko, ktoré prijíma všetku zahraničnú humanitárnu pomoc po aprílovej prírodnej katastrofe, dočasne prerušilo prevádzku. Niektoré budovy v Káthmandu, popraskané po predchádzajúcom zemetrasení, sa zrútili, rozsah škôd však zatiaľ nie je známy.

Päť mŕtvych a značné materiálne škody si otrasy vyžiadali tiež v okrese Sindhupálčauk, ktorý leží severovýchodne od metropoly a kde bolo podľa agentúry Reuters pri aprílovom zemetrasení registrovaných najviac mŕtvych. V utorok v tomto regióne prišlo o život päť ľudí. Značne postihnuté bolo mestečko Čautará, odkiaľ humanitárni pracovníci hlásili spadnuté domy a rad zranených a hospitalizovaných.

„Spadnuté budovy v Čautare … Z budov vynášané mŕtve telá,“ napísala na Twitteri Medzinárodná organizácia pre migráciu, ktorá má po aprílovej prírodnej katastrofe v meste svoj tím. Ostatné obete sú z Káthmandu a z ďalších oblastí na východ od metropoly. Jeden človek zahynul tiež v indickom štáte Bihár a ďalší v indickom štáte Uttarpradéš.

Americký geologický ústav USGS po niekoľkých korekciách stanovil silu zemetrasenia na 7,3 stupňa. Otrasy vychádzali z hĺbky 18,5 kilometra a ich epicentrum sa nachádzalo asi 80 kilometrov od metropoly Káthmandu, v izolovanej oblasti prírodného parku pod najvyššou horou sveta Mount Everest. Aprílové otrasy mali silu 7,8 stupňa a vychádzali z hĺbky 15 kilometrov.

Utorňajšie otrasy boli vraj citeľné až v indickom hlavnom meste Dillí, kde sa na viac ako minútu rozhojdali budovy; aj tu sa miestni obyvatelia hrnuli v obavách von. Záchvevy zaznamenali tiež obyvatelia bangladéšskej metropoly Dháky.

Epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo západne od základného tábora pri Mount Everestu, ktorý bol evakuovaný potom, čo tu lavína, ktorá sa spustila pri otrasoch 25. apríla, usmrtila 18 horolezcov. Nepálske úrady oficiálne Everest pre výpravy neuzavreli, vzhľadom k nepriechodnosti trasy na vrchol po lavínových zosuvoch ale tohtoročná sezóna sa na tomto vrchu podľa horolezcov skončila.

debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #Nepál