Kerry rokoval s Lavrovom, stretol sa aj s Putinom

Rokovanie ministrov zahraničných vecí Ruska a USA Sergeja Lavrova a Johna Kerryho v Soči sa skončilo a podľa Lavrova bolo "znamenité".

12.05.2015 10:54 , aktualizované: 16:36
Lavrov, Kerry Foto: ,
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a minister zahraničných vecí USA v Soči.
debata (74)

Šéfa americkej diplomacie, ktorý v utorok do Ruska prišiel prvýkrát po dvoch rokoch, bezprostredne po rokovaní prijal v prítomnosti Lavrova prezident Vladimir Putin.

Ministri sa stretli v hoteli Rodina (Vlasť) najprv k dvaapolhodinovej besede, ktorá napoludnie pokračovala pracovným obedom. Celkovo spolu hovorili štyri hodiny. Pri odchode z rokovania Lavrov na otázku novinárov ohľadom priebehu stretnutia odpovedal jedným slovom „znamenité“.

Kerry mal so svojím ruským náprotivkom v čiernomorskom Soči rokovať najmä o americko-ruských vzťahoch, fakticky zmrazených v dôsledku ruského zasahovania na Ukrajine. Debata mala byť mimoriadne podrobná a obsažná a nemala sa vyhýbať „problematickým témam“.

Podľa Lavrovovho námestníka Sergeja Rjabkova mali ministri „dostatok času systematicky a v dostatočnej hĺbke prebrať bod za bodom celú komplikovanú medzinárodnú situáciu, ktorá sa nezlepšuje“.

Kerry je s Lavrovom napriek napätým rusko-americkým vzťahom v častom telefonickom kontakte, podľa ruských novinárov ich spájajú vzájomné sympatie. V Rusku bol americký minister naposledy v máji 2013.

74 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Vladimir Putin #john kerry #Sergej Lavrov #kríza na Ukrajine