Zločinecká anexia Krymu? Tlmočníci Merkelovej slová radšej 'zjemnili'

Kremeľ scenzuroval vyhlásenie Angely Merkelovej o „zločineckom a protiprávnom“ charaktere ruskej anexie Krymu. Informoval o tom moskovský rozhlas.

12.05.2015 16:21
Angela Merkelová Foto: ,
Podľa ruských novinárov také nekompromisné vyhlásenie západného politika ohľadom anexie Krymu, aké urobila nemecká kancelárka Angela Merkelová, ešte v Moskve nezaznelo.
debata (529)

Na tlačovej konferencii v Moskve nemecká kancelárka nezvyčajne tvrdo kritizovala ruský postup, čo podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy kremeľských tlmočníkov zaskočilo. V oficiálnych prekladoch túto pasáž „upravili“.

Merkelová na tlačovej konferencii po rokovaní s prezidentom Vladimirom Putinom doslova povedala, že „zločinecká a protiprávna anexia Krymu a vojenské akcie na Ukrajine hlboko poškodili (rusko-nemeckú) spoluprácu“. V oficiálnej ruskej verzii, ktorá sa objavila na webových stránkach ruského prezidenta, znie však vyjadrenie Merkelovej inak: „Anexia Krymu, ktorá sa uskutočnila v rozpore s medzinárodným právom, a vojenské akcie na Ukrajine, hlboko poškodili (rusko-nemeckú) spoluprácu.“

Podľa ruských novinárov také nekompromisné vyhlásenie západného politika ohľadom anexie Krymu ešte v Moskve nezaznelo. Nič na tom nemení fakt, že vo vyhlásení Merkelovej po ňom nasledovala veta o tom, že všetky konflikty, nech sú akokoľvek závažné, je potrebné riešiť diplomatickou cestou.

Merkelová prišla do Moskvy v nedeľu, deň po hlavných ruských oslavách 70. výročia konca durhej svetovej vojny. Pamiatku ich obetí si uctila položením venca k hrobu neznámeho vojaka.

529 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Vladimir Putin #anexia Krymu