Albánci na juhu Srbska sa boja šírenia nepokojov v regióne, politici mlčia

Albánci na juhu Srbska sa obávajú možného prenesenia incidentov z Macedónska. Vyhlásil to predstaviteľ miestnych úradov v meste Preševo Skender Destani, ktorý nechápe, prečo albánski predstavitelia v Macedónsku, Kosove i v Albánsku sa nevyjadrujú k víkendovému krvavému stretu polície s ozbrojencami v Kumanove na severe Macedónska.

12.05.2015 18:56
Kumanovo, Macedónsko Foto: ,
Ženy s deťmi sa v Kumanove po víkendových bojoch vrátili do zničených domov.
debata (31)

Kosovský premiér Isa Mustafa ale medzitým zareagoval a na tlačovej konferencii v slovinskej Ľubľani, kde je v utorok na návšteve, prisľúbil macedónskym úradom spoluprácu. „Kosovo si želá úzku policajnú spoluprácu s Macedónskom v záujme objasnenia všetkých okolností, ktoré viedli k tejto neprijateľnej a neospravedlniteľnej situácii,“ vyhlásil.

„Prispejeme k ukončeniu takýchto incidentov a k odvráteniu akejkoľvek eskalácie. Nie je žiadny dôvod, prečo by sa mal tento konflikt šíriť a prečo by mal ohrozovať Balkán alebo Európu,“ dodal Mustafa.

Útočiaci ozbrojenci sa hlásili ku kosovskej UCK

Macedónska polícia spustila v sobotu ráno rozsiahlu operáciu v Kumanove namierenú proti ozbrojenej skupine. Operácia prerástla do tvrdého boja a trvala do nedele. O život prišlo osem policajtov a 14 ozbrojencov, 37 policajtov bolo zranených.

V pondelok prokuratúra oznámila, že 30 zadržaných osôb obvinila z terorizmu. Väčšinu z nich vraj tvoria Albánci z Kosova, ktorí sa hlásia k bývalej Kosovskej oslobodeneckej armáde (UCK), jej ozbrojená rebélia v roku 2008 vyústila do vyhlásenia nezávislosti, ktorú podporil aj Západ.

Stret v Kumanove vyvolal obavy z destabilizácie situácie v Macedónsku s možným dopadom na celý región, vrátane Kosova, Čiernej Hory, Albánska a juhu Srbska, kde žije početná albánska menšina.

Destani: Nerozumiem mlčaniu politikov

Zástupca starostu Preševa Destani pre denník Danas povedal, že stupňovanie násilia neočakáva, ale je podľa neho možné, že sa incidenty prenesú na juh Srbska. Srbský premiér Aleksandar Vučić podľa neho nemá na rozdiel od predsedu macedónskej vlády Nikolu Gruevského problém s „protištátnou“ opozíciou.

Destani tiež povedal, že je možné, že niekto so zlými úmyslami voči spolužitiu Albáncov, Srbov a Rómov môže zámerne vyvolať incident. Je však presvedčený, že v Belehrade si nikto nič takého neželá.

Predstaviteľ juhosrbských Albáncov dodal, že od vypuknutia krízy v susednom Macedónsku nebol v kontakte s nikým z albánskym politikov v Kosove, v Macedónsku ani v Tirane. „Všetci mlčia,“ poznamenal. „Nie je počuť lídra macedónskych Albáncov Aliho Ahmetiho zo Skopje, Hašima Thaciho z Prištiny a mlčia aj politici v Tirane. Nerozumiem tomu mlčaniu, pretože ide o nebezpečenstvo, ktoré hrozí celému regiónu, aj okresom na juhu Srbska, ktoré pripadajú k Macedónsku a ku Kosovu.

„Od soboty žijeme v Preševe v napätí a strachu. A keď to hovorím, myslím tým aj Albáncov, Srbov i Rómov, ktorí tu žijú,“ dodal Destani.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #ozbrojenci #Macedónsko #Kumanovo