Rusov nadchla návšteva Kerryho

Už dávno šéf ruskej diplomacie rokovania s americkým partnerom neoznačil takým superlatívom. "Úžasné," zhodnotil Sergej Lavrov svoj štvorhodinový dialóg s Johnom Kerrym.

13.05.2015 07:51
rusko, USA, rokovania, Putin, Kerry Foto: ,
Šéfa americkej diplomacie Johna Kerryho v utorok v Soči prijal aj ruský prezident Vladimir Putin.
debata (299)

Ministra zahraničných vecí USA vzápätí v Soči prijal aj šéf Kremľa Vladimir Putin. Hovorca Kremľa pritom ešte v utorok ráno, chvíľu pred Kerryho príchodom, nevedel potvrdiť, či si jeho šéf nájde čas na prijatie amerického hosťa.

Kerry navštívil Rusko po dvoch rokoch. Vzhľadom na tradičnú intenzitu americko-ruských kontaktov na tejto úrovni to bola nezvyčajne dlhá pauza. Dôvod bol jasný – aj keď sa pri včerajšom pohľade oboch ministrov na Čierne more skrýval za horizontom. Letovisko, kde si sadli za rokovací stôl, od Krymu, ktorého ruská anexia vlani na jar zmrazila vzťahy Washingtonu s Moskvou, delilo sotva štyristo kilometrov.

Spor o ruský podiel na ukrajinskom konflikte včera Kerry neplánoval obísť. S Lavrovom sa však zhodli, že mu nechcú obetovať riešenie iných problémov, kde sa dokážu ich postoje priblížiť.

„Existuje veľa oblastí, v ktorých môžu USA a Rusko spolupracovať v prospech oboch našich krajín,“ vyhlásil ešte pred schôdzkou v Soči hovorca Bieleho domu Josh Earnest. "Je pre nás dôležité udržať tieto komunikačné kanály otvorené. Je dôležité pokúšať sa rozprávať s vysokými predstaviteľmi exekutívy.

Je veľa oblastí, kde sa môžeme dohodnúť, ak je záujem," povedal nemenovaný predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí USA, podľa ktorého v širokom okruhu prerokovaných otázok na popredných miestach popri Ukrajine bola situácia v Sýrii, Jemene a Líbyi, ako aj pripravovaná zmluva s Iránom o jeho kontroverznom jadrovom programe.

Náznak odblokovania zmrazených vzťahov privítala aj Moskva. „Prostredníctvom dialógu je možné nájsť cesty k normalizácii, k užšej koordinácii v prístupe k medzinárodným problémom,“ povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. „Rusko nikdy nebolo iniciátorom tohto ochladenia vzťahov,“ dodal.

Moskva podľa miestneho diplomatického zdroja neočakávala od rokovaní nejaký závažný prielom. „Samotný príchod Kerryho do Ruska je však dôležitý a symbolický,“ citovala ho agentúra RBK, podľa ktorej je to po nedeľňajšej moskovskej návšteve nemeckej kancelárky ďalší náznak, že Rusko sa vo vzťahoch so Západom dostáva von z izolácie.

Ministri sa zišli najskôr na poldruhahodinových rokovaniach, ktoré pokračovali dvaapolhodinovým pracovným obedom. Po skončení schôdzky Lavrov na otázku novinárov zaujímajúcich sa o jej priebeh odpovedal jedným slovom: „Úžasné.“ Podľa Lavrovovho námestníka Sergeja Riabkova mali ministri „dostatok času systematicky a v dostatočnej hĺbke prebrať bod za bodom celú komplikovanú medzinárodnú situáciu, ktorá sa nezlepšuje“.

Atmosféru ministerskej schôdzky nepokazilo ani na utorok načasované zverejnenie správy ruskej opozície o podiele Moskvy na ukrajinskom konflikte. Podľa nej najmenej 220 ruských vojakov prišlo od vlaňajšej jari do začiatku tohto roka o život pri bojoch na východe Ukrajiny. Správu na základe informácií zozbieraných nedávno zavraždeným bývalým ruským vicepremiérom Borisom Nemcovom vypracovala skupina opozičných aktivistov.

Tieto údaje sú v rozpore s oficiálnym tvrdením Moskvy, že ruskí vojaci sa na východe Ukrajiny nenachádzajú. „Myslím, že sme získali dostatočné dôkazy o prítomnosti ruských jednotiek (na východe Ukrajiny). Všetky kľúčové vojenské úspechy separatistov boli dosiahnuté s pomocou regulárnych síl ruskej armády,“ povedal jeden z autorov 65-stránkovej správy Iľja Jašin.

Ruská armáda podľa správy robila nábor dobrovoľníkov na boj na Ukrajine a dohliadala na cezhraničné dodávky vojenského vybavenia pre povstalcov vrátane raketového systému Buk, ktorý bol použitý na zostrelenie malajzijského boeingu v Donbase v júli 2014. Autori správy tvrdia, že Rusko vynaložilo na podporu ozbrojenej vzbury na východe Ukrajiny prinajmenšom 53 miliárd rubľov, čo je vyše 920 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

299 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #john kerry #Sergej Lavrov