Pekné slová Bruselu skrývajú tvrdé činy

Je morálnou povinnosťou medzinárodného spoločenstva vyriešiť kritickú situáciu v súvislosti s prílevom prisťahovalcov v Stredomorí, vyhlásila Federica Mogheriniová, ministerka zahraničia EÚ, na rokovaní BR OSN.

13.05.2015 09:00
utečenci, afrika, eú Foto:
Africkí imigranti vystupujú z lode nemeckého vojenského námorníctva Hessen, ktorá ich zachránila a priviezla do juhotalianskeho prístavu Reggio Calabria.
debata (37)

„Musíme zasiahnuť a musíme to urobiť správne,“ zdôraznila v noci na pondelok politička. Zasiahnuť určite, ale ako, aby to bolo správne, je už otázka, v ktorej nemajú doteraz jasno v bruselskej centrále únie.

Podľa talianskej eurokomisárky prioritou EÚ je záchrana ľudských životov. Čo sa však stane, ak sa únia rozhodne konať podľa pripraveného plánu a ako povedala Mogheriniová "s nasadením mimoriadnych prostriedkov“. Plán únie je totiž postavený na použití vojenskej sily v líbyjských teritoriálnych vodách i priamo na jeho území.

Čaká sa vraj iba na rezolúciu BR OSN, o ktorej by sa malo hlasovať do konca mája. Dokonca, podľa agentúrnych informácií, niektorí diplomati tvrdia, že „akcia“ by sa mohla začať ešte pred spomínaným hlasovaním na pôde OSN.

Často sa skloňuje nielen úniou požadovaný mandát operovať pri brehoch a na pevnine Líbye, ale ako pripomína britský denník Guardian, aj útočiť na lode prevádzačov. V tejto súvislosti kritici bruselského plánu upozorňujú, že ničenie spomínaných lodí znamená riziko, pretože prevádzači spolupracujú aj s členmi radikálnych skupín, ktoré pôsobia i v Líbyi, a ku ktorým patrí aj Islamský štát.

Teda ide o organizáciu, ktorá má delostrelectvo vrátane protileteckých zbraní z vyrabovaných skladov Kaddáfího armády. Prípadný útok na loď patriacu niektorej z plánovaných desiatich aktérov operácie Bruselu (napríklad Taliansko, Británia, Francúzsko a Španielsko) by tak mohol zatiahnuť do operácie aj NATO.

„Európania sotva získajú neohraničený mandát. V OSN už totiž pripomenuli, že ak dovolia ničiť lode prevádzačov, tak by to mohlo znamenať aj zničenie všetkej líbyjskej rybárskej, ale aj civilnej a obchodnej flotily,“ reagoval na očakávanie Bruselu ruský stály zástupca v OSN veľvyslanec Vitalij Čurkin. Pritom Moskva, rovnako ako aj Peking sú za operatívne a efektívne riešenie živelnej migrácie do Európy, ktorú odštartovalo zvrhnutie plukovníka Muamara Kaddáfího.

Prestala totiž platiť dohoda Ríma s Tripolisom, podľa ktorej Líbyjčania zabránia ilegálnej migrácii z afrického kontinentu do Európy. V tejto súvislosti politológ Andrej Barsikov citovaný ukrajinským portálom zn.ua pripomenul, že „boli to práve Európania a Američania, ktorí zničili Líbyu a dnes chcú potápať lode vezúce migrantov“.

Skutočné pozadie invázie tisícov migrantov do Európy a tisícov utopených v Stredozemnom mori sa pokúsil prezentovať taliansky denník La Repubblica. „Disproporcia sveta, v ktorom žijeme, celá váha nerovností, ktoré znášame a praktizujeme, sa plne prejavili na osude stoviek imigrantov počas plavby v Stredomorí do Európy. Je to nápor, ktorý odhaľuje rozpor medzi tým, čím chceme byť, a tým, čo sme,“ konštatujú noviny s tým, že aj emigranti z centra Afriky vyrážajú a mieria k európskym brehom a snívajú o lepšej budúcnosti pre seba aj svoje deti.

„Najbeznádejnejšia časť sveta nás vidí ako krajinu slobody a práce. Ako civilizáciu práv a práva, demokracie a ľudskej dôstojnosti. Nie sme však takí. Európa prežíva tragédiu v Stredomorí ako krízu na juhu regiónu porovnateľnú s prílevom emigrantov z východnej Európy. Prichádzajú z pekla vojen a dennodenne riskujú smrť na trajektoch zúfalstva. Výsledkom je rozštiepenie: medzi bezpečnosťou a zodpovednosťou, medzi politikou a morálkou, medzi zákonom a ľudskosťou, medzi Európou a jej časťami. Predovšetkým medzi víťazmi a porazenými v globalizácii a môžeme povedať medzi bohatými a chudobnými sveta, ktorí stratili vnútorné súvislosti,“ dodáva La Repubblica.

Zatiaľ však najnovšie aktivity EÚ v súvislosti s migráciou z Afriky jeden z diskutérov na jednej zo sociálnych sietí charakterizoval takto: „Všetko bude po európsky – pekné slová a tvrdé činy.“

Tragédia v číslach

Do konca roku by mohlo len do Talianska priplávať až 200 000 utečencov. Priemerne 5 000 za týždeň. Od začiatku roku je to zatiaľ asi 29 000 ľudí. V porovnaní s minulosťou však prudko narastá úmrtnosť ilegálnych migrantov. O život ich už prišlo skoro 19 000. Od januára zahynulo v Stredozemnom mori tridsaťkrát viac migrantov ako v rovnakom čase v minulom roku.

ZDROJ: TALIANSKE MINISTERSTVO VNÚTRA

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #utečenci #Stredomorie #riešenie