Talianska zdravotníčka sa v Sierra Leone nakazila ebolou

V Sierre Leone sa ebolou nakazila talianska zdravotná sestra. S odvolaním sa na talianske ministerstvo zdravotníctva o tom v stredu informovala agentúra DPA.

13.05.2015 11:16
debata

Zdravotníčku zo Sardínie v stredu previezli do špecializovanej nemocnice v Ríme. Ebola je v západnej Afrike na ústupe, ďalej sa však objavujú nové prípady nákazy práve v Sierra Leone a tiež v Guinei. Libéria bola vyhlásená za oblasť choroby minulý týždeň.

Spolupracovníčka humanitárnej organizácie Emergency sa nakazila počas svojho nasadenia v okolí sierraleonského hlavného mesta Freetowne. Do vlasti sa vrátila minulý týždeň v piatok, v nedeľu sa u nej prejavili prvé príznaky a prvé testy preukázali v jej tele prítomnosť smrteľného vírusu.

Z infekčného oddelenia nemocnice v Sassari bola zdravotníčka prevezená do Ríma. V miestnych laboratóriách prebiehajú ďalšie krvné testy, ktoré by mali definitívne potvrdiť diagnózu.

V Taliansku ide už o druhý prípad eboly. Vlani v novembri sa v Afrike chorobou nakazil taliansky lekár, ktorý pôsobil v radoch rovnakej charitatívnej organizácie v Sierra Leone. Z choroby sa po prevoze na liečenie do talianskej metropoly úspešne zotavil a v januári bol z liečenia prepustený.

Najhoršia epidémia eboly v dejinách, ktorá sa začala šíriť od decembra 2013 z odľahlej oblasti v juhovýchodnej Guinei si podľa WHO vyžiadala už vyše 11 000 životov. Vírusom sa nakazilo viac ako 26 500 ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #zdravotná sestra #ebola #Sierra Leone