Ukrajina sa pripravuje na rokovanie o politickom usporiadaní Donbasu

Ukrajinská vláda a proruskí radikáli v oblasti Donbasu mobilizujú sily pred diskusiou o kľúčových bodoch politickej dohody, ktorá má byť ďalšou časťou urovnania krízy na východe Ukrajiny. "Komplexné politické urovnanie" a ústavnú reformu uskutočnenú do konca roka predpokladajú mierové dohody uzavreté vo februári v Minsku.

13.05.2015 11:37
debata (24)

Predstavy oboch znepriatelených strán o budúcich politických pomeroch v krajine sa však zatiaľ rozchádzajú.

Povstalecká agentúra DAN v stredu zverejnila návrh separatistov na zmeny v ústave, ktorý by mala posúdiť spoločná pracovná skupina pre politické urovnanie, na ktorej fungovaní sa obe strany dohodli minulý týždeň. Ďalšie tri skupiny majú riešiť humanitárne, bezpečnostné a hospodárske problémy. Pracovná skupina pre politickú reformu by sa po prvýkrát mala zísť v stredu.

Návrh donbaských radikálov sa týka širokého okruhu ústavných zmien v súdnom, administratívnom a územnom usporiadaní krajiny s dôrazom na osobitný autonómny režim povstaleckých zón. Nevôľu Kyjeva nepochybne vyvolá návrh osobitného ústavného článku, ktorý by garantoval neutralitu Ukrajiny. Ukrajinské vedenie totiž otvorene deklaruje záujem o členstvo v Severoatlantickej aliancii (NATO) s tým, že rozhodujúce by mali byť výsledky celoštátneho referenda.

Ďalším sporným bodom sú miestne voľby, ktoré by sa podľa minských dohôd mali konať počas tohto roka. Kyjev dal najavo, že volieb sa nebudú môcť zúčastniť „teroristické organizácie“, ktoré na donbaskom fronte páchali vážne zločiny.

Povstalci reagovali požiadavkou, aby sa z ukrajinskej strany volieb nesmeli zúčastniť politické strany, ktoré aktívne podporovali vojenské ťaženie Kyjeva proti povstalcom. To by z volebného zápasu vyradilo prakticky všetky ukrajinské politické strany s výnimkou opozičného bloku, ktorý združuje stúpencov proruského režimu zvrhnutého vlani vo februári.

Spory vyvoláva aj rozsah donbaskej samosprávy. Povstalci žiadajú autonómiu, Minské dohody predpokladajú „osobitný štatút“ pre presne vymedzené oblasti na východe krajiny. Šéf parlamentnej frakcie vládneho Bloku Petra Porošenko Jurij Lucenko v stredu vyhlásil, že Kyjev bude s autonómiou Donbasu súhlasiť len v prípade, že rovnaký rozsah právomocí budú mať aj ostatné ukrajinské regióny.

„Donbas bude mať toľko právomocí, koľko napríklad (západoukrajinský) Halič. Donbas je neoddeliteľnou súčasťou Ukrajiny a žiadny špeciálny štatút, odlišný od ostatných, mať nebude,“ vyhlásil Lucenko, niekdajší ukrajinský minister vnútra.

Takzvané „ľudové republiky“ v Doneckej a Luhanskej oblasti majú vlastnú ústavu, ktorú ich samozvané parlamenty vyhlásili po minuloročnom referende o nezávislosti. Svojho základného zákona sa nemienia vzdať, hoci na Donbase technicky platí ústava Ukrajiny. Povstalci vyhlasujú, že ak bude podľa ich návrhu upravená celoštátna ústava, zapracujú oni sami kyjevské návrhy do svojej ústavy.

Podľa kyjevských aj ruských médií nemožno priebeh a výsledok debaty o budúcom politickom usporiadaní Donbasu vopred odhadnúť. Platí to, že znepriatelené strany len váhavo pristupujú k realizácii tých bodov minských mierových dohôd, ktoré mali byť naplnené už pred niekoľkými mesiacmi. Ide nielen o pokoj zbraní a odsun ťažkej bojovej techniky, ale aj o výmenu zajatcov a o amnestie.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #povstalci #prímerie #Ukrajina #Donbas