Predseda Európskeho parlamentu obhajuje kvóty pre prijímanie utečencov

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz v stredu obhajoval plán na zavedenie kvót pre prijímanie utečencov a obvinil krajiny, ktoré toto riešenie odmietajú, z "egoizmu" a narušovania pospolitosti a solidarity medzi úniovými krajinami.

13.05.2015 12:15 , aktualizované: 13:00
debata (38)

Medzi odporcov rozdeľovanie utečencov medzi členské krajiny EÚ podľa určitého kľúča pritom patrí aj Slovenská republika.

Sociálnodemokra­tický šéf europarlamentu v rozhovore s nemeckou rozhlasovou stanicou RBB-Inforadio zdôraznil, že podľa jeho názoru musia byť veľké davy utečencov spravodlivejšie rozdelené medzi všetky členské štáty Európskej únie.

„Keď sa na to pozrieme bližšie, sú to teraz štyri krajiny, ktoré nesú hlavné bremeno,“ povedal Schulz. „Myslím, že 90 percent všetkých utečencov prijme desiatka krajín. Zvyšných 18 nerobí vôbec nič,“ upozornil Schulz.

Šéf Európskeho parlamentu takisto ostro kritizoval štáty, ktoré zavedenie kvót na utečencov odmietajú. „Teraz je zrejmé, prečo sú orgány spoločenstva tu v Bruseli ochromené. Pretože niektoré členské štáty chladne presadzujú svoje národné záujmy,“ vyhlásil Schulz.

„Egoizmus jednotlivých častí Európskej únie už 20 rokov bráni efektívnemu a humánnemu riešeniu týchto problémov,“ vyhlásil Schulz. Konkrétne menoval Britániu, Maďarsko a „mnoho ďalších“ krajín, ktoré „hovoria za zatvorenými dverami inak ako na mikrofón“.

Schulz dodal, že ľudia, ktorí sa chcú legálne prisťahovať do Európy, robia len to isté, čo Európania, ktorí odchádzajú napríklad do Austrálie, do USA alebo do Latinskej Ameriky.

Európska komisia predloží návrh do konca mája

Európska komisia predloží návrh, ako dočasne prerozdeľovať utečencov vnútri celej Európskej únie do konca mája. Komisia chce vôbec prvýkrát aktivovať núdzový mechanizmus podľa základných európskych zmlúv, ktorý má pomôcť členským krajinám čeliacim veľkému prílevu migrantov. Do konca mesiaca tiež európska exekutíva navrhne program, v rámci ktorého bude môcť za dva roky do únie legálne presídliť z tretích krajín 20 000 osôb, ktoré jednoznačne potrebujú medzinárodnú ochranu. Viac si prečítajte v článku Brusel navrhuje do dvoch rokov presídliť do únie 20-tisíc migrantov.

Česko, Slovensko, Maďarsko, Poľsko alebo Bulharsko záväzné kvóty odmietajú. Naopak napríklad Nemecko alebo Taliansko patria medzi štáty, ktoré by podobné záväzné riešenie podporili.

Nemecký týždenník Die Zeit vo svojom komentári tento týždeň kritizuje, že v čase komunizmu našli na Západe azyl tisíce ľudí z východoeurópskych krajín, práve tieto krajiny sa teraz zdráhajú prijať utečencov vo väčších počtoch.

Plán riešenia problematiky migrácie je súčasťou reakcie EÚ na masívny utečeneckú vlnu zo severu Afriky smerom do južných krajín dvadsaťosmičky. Od začiatku roka pri pokuse prekonať Stredozemné more zahynulo na 1 770 osôb a masívna vlna sa rozhodne nekončí.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #utečenci #kvóty