OSN pripravuje masívnu humanitárnu operáciu v Jemene

Agentúry OSN sa chystajú k rozsiahlej humanitárnej operácii v Jemene, kde v utorok začalo platiť päťdňové humanitárne prímerie. Do oblastí, v ktorých boli boje najtvrdšie, chce Svetový program pre výživu (WFP) počas prímeria dopraviť potraviny pre približne 750 000 ľudí.

13.05.2015 12:38 , aktualizované: 13:50
debata (11)

Do prístavu Hudajdá už medzitým priplávala loď najatá OSN s nákladom 250 000 litrov pohonných hmôt a ďalšia čaká s novou dodávkou v medzinárodných vodách na povolenie k vstupu do prístavu. Informujú o tom zahraničné médiá.

Saudskoarabský kráľ Salmán v stredu zdvojnásobil humanitárnu pomoc svojej krajiny Jemenu na viac ako pol miliardy dolárov.

Saudská Arábia už v apríli sľúbila, že Jemenu poskytne ako humanitárnu pomoc 274 miliónov dolárov. Kráľ Salmán v stredu ohlásil ďalších 266 miliónov, ktoré budú určené aj na humanitárne operácie. Panovník to povedal pri slávnostnom otvorení centra pre poskytovanie humanitárnej pomoci, prostredníctvom ktorého bude Rijád pomáhať Jemenu.

Hovorca agentúry OSN pre utečencov Adrian Edwards povedal, že Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov chystá mohutnú leteckú operáciu s dodávkami humanitárnych potrieb. Do Jemenu chce vyslať tri lietadlá s pomocou, ktorá je už pripravená v Dubaji. Do Jemenu tak dorazí okrem iného 300 ton matracov, diek, kuchynských potrieb a plachiet.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) už má v Jemene 11 ton zdravotných balíčkov, ktoré budú dodané obyvateľom.

Humanitárna situácia v Jemene sa prudko zhoršila, keď koncom marca vstúpila do tamojších bojov arabská letecká koalícia a začala bombardovať pozície šiitov, ktorí od vlaňajška obsadzujú Jemen. Koalíciu vedie Saudská Arábia, za šiitmi stojí Irán. Ten chce bojovú prestávku využiť k pomoci a poslal do Jemenu nákladnú loď s eskortou vojnových plavidiel.

Saudská Arábia tvrdí, že Irán šiitov v rámci takzvaných humanitárnych dodávok vyzbrojuje a nariadila kontrolu všetkých plavidiel mieriacich do Jemenu. Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných Marzio Afchamová v stredu povedala, že Iránci nepripustia, aby saudskoarabské námorníctvo kontrolovalo iránsku loď.

„Nedáme povolenie na kontrolu lode s humanitárnou pomocou žiadnej krajine, ktorá je zapojená do konfliktu v Jemene,“ povedala. Iránske plavidlo smeruje do prístavu Hudajdá, ktorý ovládajú šíitski povstalci.

Spojené štáty zámer Iránu kritizovali a odporučili, aby Teherán loď presmeroval do Džibutska, odkiaľ pomoc z Iránu do Jemenu prepraví OSN. Iránsky generál Masuda Džazajrí v iránskej televízii uistil, že loď bude pokračovať podľa naplánovanej trasy.

"Musím povedať, že naša trpezlivosť má svoje hranice. Saudská Arábia, jej nové vedenie, Američania a ostatní by mali vedieť, že ak budú vytvárať prekážky pre odovzdanie iránskej humanitárnej pomoci, môže vypuknúť požiar, ktorý sa vymkne ich kontrole. Dôrazne im odporúčam , aby umožnili Iránu a iným dopraviť pomoc do Jemenu, "povedal.

Podľa iránskeho Červeného polmesiaca je na iránskej palube 2 500 ton materiálu a 60 osôb. Okrem 15 zdravotníkov je to tiež 13 novinárov, 25 členov posádky a sedem „mierových aktivistov“ z USA, Francúzska a Nemecka.

Jemenský konflikt si od konca marca vyžiadal na 1 200 mŕtvych a z domovov vyhnal desiatky tisíc ľudí. O jeho diplomatické urovnanie sa v Jemene snaží splnomocnenec OSN Ismáíl šajch Ahmad, ktorý pred príchodom do Jemenu pôsobil v krajinách Perzského zálivu.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Jemen #humanitárna pomoc