Tisíce utečencov z Bangladéša a Barmy hladujú na mori

Približne 8 000 utečencov z chudobného Bangladéša a Barmy, ktorí sa chcú dostať do bohatších krajín juhovýchodnej Ázie, zostáva uväznených na preplnených drevených lodiach na mori v Bengálskom zálive.

13.05.2015 12:57
debata (3)

Pôvodne mierili do Thajska a ďalej do Indonézie a Malajzie. Tieto krajiny dali podľa médií najavo, že plavidlá pri svojich brehoch zakotviť nenechajú a že ich budú odťahovať späť na more. Vysídlenci na lodiach podľa humanitárnych organizácií trpia nedostatkom vody a jedla, niektorí sú na mori už niekoľko týždňov.

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v utorok vyzval, aby bola zahájená medzinárodná pátracia a záchranná operácia na pomoc tisícom vyčerpaných ľudí, ktorí hladujú na lodiach vo vodách medzi Thajskom, Indonéziou a Malajziou.

Podľa UNHCR prevádzači opustili spomínané plavidlá s utečencami po tom, čo thajské úrady objavili v posledných týždňoch v džungli nelegálne tábory pre migrantov a hromadné hroby, ktoré pravdepodobne obsahovali tela utečencov a rozhodli sa proti pašerákom ľudí razantne zakročiť.

„Indonézia, Malajzia a Thajsko sa rozhodli, že nebudú ľudí z lodí prijímať,“ povedal agentúre Reuters hovorca thajskej vládnucej junty. V pondelok členovia indonézskeho námorníctva poslali jedno z takýchto plavidiel so stovkami utečencov späť na more potom, čo ich zásobili vodou, potravinami a liekmi.

Jakarta tento krok zdôvodnila tým, že migranti si sami želali pokračovať do Malajzie. Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) postup indonézskeho námorníctva označila za šokujúci. „Tí ľudia sa potrebujú okamžite dostať na pevninu,“ vyhlásil hovorca IOM Joe Lowry.

Vysoký predstaviteľ malajzijských námorných úradov Tan Kok Kwee upozornil, že „žiadne zahraničné lode nebudú do zeme vpustené“, iba ak by sa potápali a neboli ďalej schopné plavby. Malajzijské námorníctvo im „poskytne zásobý a pošle preč“, dodal.

Úrady spomínaných krajín sa vyjadrili po tom, čo len počas nedele a pondelka priplávalo do Malajzie a Indonézie približne 2 000 vyčerpaných a vyhladovaných utečencov.

Množstvo migrantov pochádza z radov moslimských Rohingov, ktorí žijú v Barme a sťažujú sa v tejto prevažne budhistickej krajine dlhodobo na diskrimináciu. Hoci na území Barmy Rohingovia bývajú po stáročia, sú tam stále považovaní za nelegálnych prisťahovalcov zo susedného Bangladéša a väčšina z nich nemá žiadne štátne občianstvo.

Takmer 140 000 Rohingov z barmského Arakanského štátu opustilo domovy po krvavých stretoch s budhistami v roku 2012. Za prvé tri mesiace tohto roka sa na riskantnú cestu na člnoch vydalo už 25 000 Rohingov a Bangladéšanov, čo je dvakrát toľko v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2014, oznámil Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov.

Problémom sa bude zaoberať regionálny summit 15 krajín, ktorý sa uskutoční v Bangkoku 29. mája, oznámilo v utorok Thajsko.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #lode #utečenci #hlad #Barma #Bangladéš