Brusel navrhuje do dvoch rokov presídliť do únie 20-tisíc migrantov

Európska komisia do konca mája predloží návrh, ako kvôli terajšej migračnej vlne dočasne prerozdeľovať utečencov vnútri celej Európskej únie.

13.05.2015 13:58
Lampedusa, migranti, utečenci Foto: ,
Euróspak komisia chce pomôcť členským krajinám čeliacim veľkému prílevu migrantov.
debata (133)

Kvôli situácii chce komisia zároveň vôbec prvýkrát aktivovať príslušný núdzový mechanizmus podľa základných európskych zmlúv a pomôcť tak členským krajinám čeliacim veľkému prílevu migrantov.

Do konca mesiaca tiež európska exekutíva navrhne program, v rámci ktorého bude môcť za dva roky do únie legálne presídliť z tretích krajín 20 000 ľudí, ktorí jednoznačne potrebujú medzinárodnú ochranu. Na tento program, ktorý má byť realizovaný spoločne s Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), plánuje komisia vyčleniť 50 miliónov eur.

Návrh trvalého premiestňovania azylantov v rámci EÚ v núdzových situáciách, teda pri ich mimoriadnom prílive, by chcela komisia predstaviť do konca roka.

Kľúčom pre rozmiestňovanie majú byť vo všetkých prípadoch údaje o veľkosti populácie tej ktorej členskej krajiny, o jej hrubom domácom produkte, počte doterajších žiadostí o azyl a o miere nezamestnanosti, vysvetlil eurokomisár pre vnútorné záležitosti Dimitris Avramopulos.

S predstavou kvót pre rozmiestňovanie utečencov vnútri únie však výrazne nesúhlasí časť jej členských krajín. Británia, Írsko a Dánsko majú z európskeho práva dohodnuté výnimky, takže sa ich budúce návrhy prípadne nemusí týkať.

Komisia svoju novú Agendu pre migráciu predstavila skôr, než pôvodne plánovala. Reagovala tak na trvajúcu silnú vlnu migrantov, ktorí sa pokúšajú cez Stredozemné more dostať predovšetkým do Talianska. Od začiatku roka vo vlnách našlo smrť 1 770 ľudí, desaťtisíce ale cestu zvládli či boli zachránení. O veci už na konci apríla mimoriadne rokoval summit Európskej únie.

„Program zohľadňuje naše spoločné hodnoty a odpovedá na obavy občanov, ktoré vychádzajú jednak z neprijateľného ľudského utrpenia a jednak z nezodpovedajúceho používania spoločne dohodnutých azylových pravidiel,“ poznamenal podpredseda komisie Frans Timmermans.

Plán na núdzové presídľovanie tých, ktorí sa už na európskom území nachádzajú, a zámer programu legálnej migrácie do všetkých krajín únie sú ale len časťou plánovanej rýchlej reakcie EÚ na krízu. Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová pripomenula zámer strojnásobiť prostriedky námorných operácií Triton a Poseidon európskej agentúry Frontex zaisťujúce únijné hranice; posilnený rozpočet zodpovedá 89 miliónom eur.

Júnový summit EÚ by tiež podľa nej mohol rozhodnúť o spustení konkrétnych a teraz pripravovaných operácií voči pašerákom, ktorí si z utečeneckej vlny urobili výnosný biznis. O spôsoboch boja s nimi budú už v pondelok rokovať ministri zahraničia únie.

Súčasťou strategického materiálu sú návrhy dlhodobejších riešení v štyroch oblastiach.

133 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #utečenci #migranti