OSN: Ničenie pamiatok na Blízkom východe je vojnový zločin

Generálna riaditeľka Organizácie OSN pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) Irina Bokovová v stredu vyhlásila, že ničenie a rabovanie archeologických nálezísk na Blízkom východe je potrebné odsúdiť ako "vojnový zločin".

13.05.2015 14:37
debata (55)

Počas vystúpenia na konferencii v Egypte sa tiež vyjadrila, že rozkrádanie a ničenie pamiatok v regióne je „vojnovou taktikou“ s cieľom vyvolať strach medzi obyvateľmi, získať prostriedky na kriminálnu činnosť a rozšíriť nenávisť.

Dvojdňová konferencia je odozvou na zničenie starobylých artefaktov a chrámov irackými extrémistami zo skupiny Islamský štát (IŠ) ako aj rozkrádanie a pašovanie starožitností z Iraku, Sýrie, Egypta a Líbye. Na podujatie vyslalo zástupcov 10 arabských krajín.

Bokovová už dávnejšie požiadala o mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN po tom, ako IŠ zverejnil na internete zábery ničenia pamiatok v obsadenom meste Mósul na severe Iraku.

Rozbíjanie starobylých sôch a iných artefaktov vtedy označila za „kultúrnu čistku“ a vojnový zločin, ktorý nesmie zostať nepotrestaný.

Vyzvala tiež na vytvorenie „celosvetovej koalície proti nezákonnému obchodovaniu s tovarom kultúrneho charakteru“.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Blízky východ #UNESCO #Islamský štát #ničenie pamiatok