Vykoľajený vlak v USA išiel dvakrát rýchlešie, ako mohol

Najmenej sedem ľudí zahynulo pri nočnej nehode vlaku vo Filadelfii na východe Spojených štátov.

13.05.2015 22:22
Filadelfia, vlak Foto: ,
Pri nehode sa vykoľajilo osem z desiatich vagónov vlaku.
debata (16)

Vlak išiel podľa vyšetrovateľov rýchlosťou vyše 160 kilometrov za hodinu, čo bol zhruba dvojnásobok limitu povoleného v mieste, uviedla agentúra Reuters. Celkovo nemocnice v okolí po nehode ošetrili vyše 200 pacientov. V súprave idúcej z Washingtonu do New Yorku bolo podľa odhadov spoločnosti Amtrak, ktorej vlak patrí, asi 240 cestujúcich a päť členov posádky. Nehoda, pri ktorej sa vykoľajilo osem z desiatich vagónov, sa stala v utorok neskoro večer miestneho času. Podľa úradov vlak havaroval v mieste, kde trať zatáča.

Vyšetrovatelia už majú čiernu skrinku s detailným záznamom jazdy, ktorý má určiť doteraz oficiálne nepotvrdenú príčinu havárie. Prvá analýza rýchlosti podľa Národného úradu pre bezpečnosť dopravy (NTSB) ukazuje, že vlak išiel v mieste, kde je povolená rýchlosť maximálne 80 kilometrov za hodinu, viac ako 160-kilometrovou rýchlosťou. Agentúra AP podľa videozáznamu jazdy vlaku spočítala, že išiel približne 170 kilometrov za hodinu.

Úrady však oficiálne príliš vysokú rýchlosť za príčinu havárie doteraz neoznačili. „Nevieme, čo sa tu stalo. Nevieme, prečo sa to stalo. Nebudeme o tom špekulovať,“ povedal novinárom starosta Filadelfie Michael Nutter. Nič ale podľa neho nenasvedčuje tomu, že by išlo o teroristický ú­tok.

Záchranné tímy podľa Nuttera stále nevypátrali všetkých ľudí, ktorí boli podľa dostupných informácií v súprave. Teraz sa preto všetka pozornosť stále sústreďuje na záchranné práce, nie na vyšetrovanie. NTSB sa potom chce zamerať okrem skúmania rýchlosti vlaku tiež na analýzu stavu trati a signalizácie, ale aj na prípadný ľudský faktor.

Policajtom sa zatiaľ nepodarilo vypočuť strojvodcu, ktorý je medzi zranenými v nemocnici. Preživší vypovedali, že vlak zrazu začal prudko spomaľovať. „Náhle sa všetko začalo triasť,“ povedal Paul Cheung z agentúry AP, ktorý bol v čase nehody v súprave. „Veci ostatných ľudí lietali okolo mňa,“ dodal.

Lokomotíva sa podľa novinárov oddelila od zvyšku súpravy a niekoľko vagónov ležalo na boku. Predná časť súpravy je značne zdemolovaná. Americké televízne stanice priniesli zábery záchranárov, ktorí vyťahovali obete z trosiek. O zranených sa starali nielen zdravotníci, ale aj ostatní pasažieri. Mnohí ľudia sa po nehode dostali z naklonených vagónov cez okná.

Americký prezident uviedol, že ho nehoda vlaku „šokovala a hlboko zarmútila“. „Zatiaľ čo sa snažíme presne určiť, čo sa stalo, musím pochváliť hasičov, políciu a zdravotníkov, ktorí pracujú neúnavne a profesionálne s cieľom zachraňovať životy,“ uviedol Barack Obama.

Prevádzka na trati je stále prerušená a tisíce ľudí, ktorí denne používajú túto frekventovanú trať, sú odkázaní na náhradnú dopravu.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #havária vlaku #Filadelfia