Kuba bude s USA rokovať o otvorení ambasád

Kuba a Spojené štáty chystajú ďalšie kolo rokovaní o opätovnom otvorení ambasád. Agentúre AFP to v stredu povedal kubánsky minister zahraničia Bruno Rodríguez, podľa ktorého sa kubánska delegácia chystá vyraziť do Washingtonu.

14.05.2015 09:35
debata (13)

Prezident Raúl Castro tento týždeň naznačil, že by veľvyslanectvo mohlo byť otvorené ihneď potom, čo USA vyškrtnú Kubu sa zoznamu krajín podporujúcich terorizmus.

„V najbližších týždňoch budeme mať vo Washingtone nové kolo rokovaní o obnovení diplomatických stykov a znovuotvorení ambasád,“ povedal šéf kubánskej diplomacie AFP. Dátum rokovania sa podľa neho ešte len bude upresňovať.

Kubánci však podmieňujú otvorenie amerického veľvyslanectva v Havane, ktoré bolo uzavreté po komunistickom puči z roku 1959, vyškrtnutím svojej krajiny zo spomínaného zoznamu.

Kuba sa tam dostala v roku 1982 najmä kvôli podpore baskickej separatistickej organizácie ETA a kolumbijských povstalcov z Revolučných ozbrojených síl Kolumbie.

Spojené štáty už dlho neobviňujú Havanu, že podporuje terorizmus. Americký prezident Barack Obama, ktorý v decembri začal spolu s Castrom pozvoľnú aproximáciu vzťahov oboch krajín, už dal najavo, že chce Kubu zo zoznamu vyškrtnúť. Castro tento týždeň vyhlásil, že by ambasády mohli byť otvorené už ku koncu mája.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Kuba #Raúl Castro #otvorenie #veľvyslanectvo USA