V ukrajinskej Odese explodujú bomby a pretrváva napätie

V juhoukrajinskej Odese zaznel v noci na štvrtok ďalší výbuch. Obete nie sú hlásené. Počas predchádzajúcej noci podobná explózia poškodila trať na železničnom moste.

14.05.2015 10:03
debata (63)

Polícia incidenty zatiaľ právne nekvalifikovala, v oboch prípadoch išlo zrejme o teroristický akt. V Odese panuje napätie v súvislosti s rebéliou proruských separatistov na východe Ukrajiny, vlani v máji tam pri strete zahynulo na päťdesiat ľudí.

Podľa serveru Dumskaja vo štvrtok zhruba hodinu po polnoci explodovalo podomácky vyrobené výbušné zariadenie v technickej šachte jedného domu na Oleksijivskom námestí. Policajný pyrotechnici zistili, že nálož obsahovala 400 gramov trinitrotoluénu. Nikto našťastie nebol zranený.

Udalosť je však vážna vzhľadom k tomu, že sa podobné explózie v Odese ozývajú pomerne často. V utorok päť minút pred polnocou výbuch poškodil trať na viadukte. Ani v tomto prípade nebol nikto zranený, kvôli kráteru hlbokému takmer meter a širokému 80 centimetrov a poškodeným koľajam musela byť do nasledujúceho dopoludnia prerušená doprava.

V Odese žije silná ruskojazyčná komunita, ktorá podobne ako separatisti v Donbase nemá príliš pochopenie pre politiku terajšieho ukrajinského vedenia, ktoré odkláňa krajinu od Ruska k Západu. Vlani 2. mája došlo v meste k stretu proruských a proukrajinských aktivistov, ktorý si po požiari v Dome odborov vyžiadal životy piatich desiatok ľudí.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #teroristický útok #Bomby #napätie #Ukrajina #Odesa