Burundský prezident odsúdil pokus o puč, vojakom je ochotný odpustiť

Burundský prezident Pierre Nkurunziza vo štvrtok odsúdil pokus o vojenský prevrat v krajine z predošlého dňa a oznámil, že je pripravený odpustiť všetkým zúčastneným vojakom, ktorí sa vzdajú.

14.05.2015 10:11 , aktualizované: 19:16
debata (1)

Vyjadril sa tak počas vystúpenia v štátnom rozhlase, ktorý krátko na to prerušil vysielanie v súvislosti s pokračujúcimi bojmi v hlavnom meste Bujumbura. Nkurunziza podľa vlastných slov „ďakuje vojakom, ktorí dávajú veci do poriadku, a odpúšťa ktorémukoľvek (vzbúrenému) vojakovi, ktorý sa rozhodne vzdať“. Rozhlas medzičasom vysielanie obnovil, pričom spočiatku púšťal iba hudbu a nebolo jasné, či sa ho nezmocnili protivníci prezidenta. Neskôr zaznel oznam, že boje ustali a stanica môže pokračovať v pôvodnom programe.

Podľa zdrojov agentúry Reuters bolo vo štvrtok v hlavnom meste Bujumbura počuť ťažkú paľbu a výbuchy. Muži v policajných uniformách údajne zaútočili na súkromné rozhlasové a televízne stanice, ktoré v stredu priniesli vyhlásenie generála Godefroida Niyombareho. Ten počas predošlého dňa oznámil zosadenie Nkurunzizu v súvislosti s jeho úmyslom uchádzať sa o tretie funkčné obdobie, čo nedovoľuje ústava. Obyvatelia Bujumbury zareagovali oslavami, zatiaľ čo samotný prezident sa práve nachádzal v Tanzánii, kde mal rokovať o kríze s východoafrickými lídrami. Náčelník burundskej armády Prime Niyongabo vo štvrtok vyhlásil, že pokus o vojenský prevrat v krajine zlyhal.

Vyše 70-tisíc ľudí už podľa OSN utieklo z Burundi do susednej Rwandy, Tanzánie a Konžskej demokratickej republiky v súvislosti s blížiacimi sa voľbami, v ktorých sa chce Nkurunziza uchádzať o tretie funkčné obdobie. Kontroverzný zámer v krajine vyvolal najhoršiu krízu od konca občianskej vojny v roku 2005 a vlnu masových protestov v hlavnom meste Bujumbura. Podľa občianskych aktivistov od konca apríla pri násilných stretoch s políciou zahynulo už viac než 20 ľudí. Burundská opozícia upozorňuje, že ústava i mierová zmluva, ktorá ukončila občiansku vojnu v rokoch 1993 až 2005, obmedzuje úradovanie prezidenta na dve funkčné obdobia. Ústavný súd napriek tomu odsúhlasil Nkurunzizovu kandidatúru v júnových voľbách s odôvodnením, že prvýkrát sa do funkcie dostal na základe rozhodnutia parlamentu, a nie voličov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zlyhanie #prevrat #pokus #burundi