Obchod s loďami Mistral prinesie Francúzsku miliardové straty

Neuskutočnený kontrakt na dodávku dvoch výsadkových lodí Mistral Rusku prinesie Francúzsku miesto zisku stratu niekoľkých miliárd eur. Napísal to francúzsky týždenník Le Point.

14.05.2015 10:46
debata (86)

Predaj vrtuľníkových lodí zablokoval prezident François Hollande kvôli postupu Ruska v ukrajinskej krí­ze.

"Predaj francúzskych Mistral je kvôli ukrajinskej kríze zablokovaný a francúzski daňovníci by preto mohli byť nútení siahnuť hlboko do vreciek. Namiesto očakávaného prínosu 1,2 miliardy eur prepravnej spoločnosti DCNS a jej subdodávateľom … by zrušenie predaja Mistralov mohlo Francúzsko stáť dve až päť miliárd eur za nesplnenie kontraktu, "napísal Le Point.

Podľa informovaných zdrojov časopisu sa Hollande snaží straty znížiť a Rusom len vrátiť už zaplatených takmer 890 miliónov eur. Problém je, že 16. mája uplynie takzvaná vis major predĺžená lehota, s ktorou obchodná dohoda počíta a ktorá umožňuje odklad plnenia kvôli dôvodom, ktoré nebolo možné predpokladať.

Po uplynutí tejto lehoty má Moskva plné právo požadovať kompenzácie za nesplnenie kontraktu.

Do strát by bolo nutné započítať okrem iného aj prípadnú demontáž plavidiel, ak by sa ich Francúzsku nepodarilo predať niekomu inému. Táto demontáž by podľa nemenovaného činiteľa ministerstva obrany stála 15 až 20 miliónov eur.

86 debata chyba
Viac na túto tému: #predaj #Francúzsko #Rusko #Francois Hollande #Mistral