Ministri NATO hovorili o situácii na Ukrajine aj v Afganistane

Ministri zahraničných vecí členských štátov Severoatlantickej aliancie na spoločnom zasadnutí s ukrajinským kolegom Pavlom Klimkinom vyjadrili jednoznačnú podporu suverenite a územnej celistvosti Ukrajiny, vyzvali na úplnú implementáciu mierových dohôd z Minska a deklarovali pripravenosť naďalej Ukrajinu podporovať v stabilizácii a ukončení krízy na východe.

14.05.2015 10:53
NATO, zasadnutie, Turecko Foto: ,
Ministri zahraničných vecí členských štátov NATO rokovali v tureckej Antalyi.
debata (29)

Informoval o tom tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí. „Konflikt na Ukrajine nemá iné ako mierové riešenie a najlepším nástrojom v rukách Ukrajiny sú účinné reformy,“ uviedol v stredu počas rokovania ministrov zahraničných vecí členských štátov NATO a Ukrajiny v tureckej Antalyi šéf rezortu diplomacie Miroslav Lajčák.

„Kľúčový je pritom obsah reforiem a rýchlosť ich zavádzania, lebo čas tlačí,“ zdôraznil. Dodal, že Slovensko je naďalej pripravené pomáhať Ukrajine s politickými a ekonomickými reformami i humanitárnou asistenciou.

Slovensko doteraz poskytlo Ukrajine humanitárnu pomoc v hodnote vyše 2,7 milióna eur, prispelo na rehabilitácie zranených vojakov, poskytuje výcvik odmínovačom a vďaka reverznému toku plynu Slovensko Ukrajine umožnilo nakupovať plyn aj v západnej Európe.

Ministri sa okrem Ukrajiny venovali aj nastaveniu parametrov ďalšej spolupráce s Afganistanom a diskutovali o postupnom ukončení misie Rozhodná podpora, v rámci ktorej NATO cvičí afganské ozbrojené sily. Spojenci sa zamerali na podobu aliančnej podpory Afganistanu po skončení tejto misie po roku 2016, keďže afganské sily budú naďalej potrebovať v niektorých špecializovaných oblastiach pomoc NATO.

„Hoci Afganistan stále čelí viacerým problémom, dnes je aj vďaka pomoci NATO lepším miestom ako bol v minulosti. A prispelo k tomu aj Slovensko,“ poznamenal Lajčák. Podľa neho bude dôležité zabezpečiť, aby sa doterajšie investície do stabilizácie a bezpečnosti Afganistanu naozaj zúročili a krajina sa mohla normálne rozvíjať.

Slovensko má momentálne v misii NATO v Afganistane 38 vojakov, najmä špeciálne sily, ktoré cvičia afganských kolegov. Okrem toho Slovensko prispieva pol miliónom dolárov ročne na budovanie afganských ozbrojených síl.

Ako informuje tlačový odbor ministerstva, dnes budú ministri diskutovať o tom, ako má Aliancia reagovať na bezpečnostné hrozby z juhu, „ako čeliť asertívnemu Rusku, nestabilite na Blízkom východe a v severnej Afrike a zároveň budovať silné a reakcieschopné NATO, ktoré dokáže rýchlo a účinne odpovedať na nové hrozby, vrátane hybridného spôsobu vedenia vojny a kybernetických útokov“.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #NATO #riešenie #ministri #kríza na Ukrajine