Na východe Ukrajiny je naďalej porušované prímerie

Na východe Ukrajiny sa naďalej porušujú mierové dohody uzavreté vo februári v Minsku, vrátane nerešpektovania prímeria a paľby z ťažkých zbraní, ktoré už mali byť dávno stiahnuté mimo dostrel bojových línií.

14.05.2015 13:08
debata (13)

Vyplýva to zo štvrtkových správ ukrajinských vládnych síl a proruských separatistov, ktorí sa z nerešpektovania dohôd obviňujú navzájom. Obete ani zranenia zatiaľ hlásení nie sú.

„Ministerstvo obrany“ proruskej Doneckej ľudovej republiky vo štvrtok podľa ruských médií tvrdilo, že ukrajinské sily od stredy porušili prímerie 43-krát. Najčastejšie paľbou z mínometov, ale aj z diel a tankov a v dvoch prípadoch aj raketometov.

Na druhej strane tlačová služba protipovstaleckej operácie v Donbase na Facebooku informovala, že od stredy večera vzbúrenci sústreďujú paľbu v okolí Donecka. Na obce Pisky, Opytne, Granitne, Marjinka a Krasnohorivka vraj strieľali mimo iného z mínometov a granátometov a protitankovými strelami.

V druhom povstaleckom regióne, v Luhanskej oblasti sa podľa informácií z Kyjeva stali terčom paľby povstalcov Stanycja Luhansk a Ščastja. Zvýšila sa intenzita ostreľovania armádnych pozícií v oblasti Mariupolu, najmä v Šyrokyne, kde rebeli údajne použili aj delá kalibru 122 milimetrov.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko nemeckej televíznej stanici ZDF povedal, že od minských dohôd, uzavretých 15. februára, zahynulo v Donbase pri ostreľovaní separatistami 83 ukrajinských vojakov a viac ako 400 utrpelo zranenia. Uviedol, že v súčasnosti je na ukrajinskom území 11 000 ruských vojakov, ktorí podporujú vzbúrencov.

Agentúra TASS informovala, že do povstaleckých bášt, Luhanska a Donecka, dorazili dve časti ďalšieho, už 26. „humanitárneho konvoja“ zaslaného ruským ministerstvom pre mimoriadne udalosti. Medzi 1 100 tonami nákladu sú potraviny – mliečne a rybie konzervy, múka, ryža, krúpy – a tiež veci základnej životnej potreby, stavebný materiál i literatúra pre žiakov a študentov.

Ukrajinské úrady nemajú možnosť náklad týchto kolón nákladných áut skontrolovať a sú presvedčené, že takzvané humanitárne konvoje z Ruska sú zásterkou pre poskytovanie vojenskej pomoci rebelom. Moskva obvinenia odmieta a tvrdí, že ide čisto o pomoc pre obyvateľstvo sužované konfliktom.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #prímerie #kríza na Ukrajine #porušovanie