Krehké prímerie v Jemene je dodržiavané

Jemenská metropola Saná zažila najpokojnejšiu noc od 26. marca, keď začali koaličné letecké údery proti šiitskym povstalcom. Spojenci na čele so Saudskou Arábiou bombardovanie prerušili po utorkovom vyhlásení päťdňového humanitárneho prímeria.

14.05.2015 14:31
debata (2)

Koalícia vo štvrtkovom vyhlásení kritizovala údajné porušovanie pokoja zbraní šiitmi, zaznamenala vraj 12 rôznych incidentov.

Prímerie sa v zásade dodržiava vo zvyšku krajiny, iba v niektorých juhojemenských mestách sa ozývala sporadická streľba. Koalícia konštatovala porušovanie prímeria v pohraničnej oblasti so Saudskou Arábiou aj vnútrozemí Jemenu. Napriek tomu letecké údery neobnovia, aj keď predtým varovala, že tak urobí, ak povstalci budú prímerie iniciované Rijádom porušovať.

Podľa stredajšieho vyjadrenia Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) je situácia v Jemene „katastrofálna“ a v krajine „chýba takmer všetko“. Obyvatelia trpia okrem iného prerušovanými dodávkami elektriny aj vody a v krajine je nedostatok pohonných hmôt. Konflikt si vyžiadal podľa OSN už 1 578 mŕtvych a 6 504 zranených.

Do oblastí, kde boli boje najtvrdšie, chce Svetový program pre výživu (WFP) v pauze dopraviť potraviny pre približne 750 000 ľudí. Do prístavu Hudajdá už v stredu priplávala loď najatá OSN s nákladom 250 000 litrov pohonných hmôt, zo Saudskej Arábie vo štvrtok pricestovalo 18 cisterien s benzínom.

Saudskoarabský kráľ Salmán v stredu zdvojnásobil humanitárnu pomoc svojej krajiny Jemenu na viac ako pol miliardy dolárov. Do jemenských prístavov by tento týždeň malo priplávať sedem lodí s humanitárnou pomocou.

Humanitárna situácia v Jemene sa prudko zhoršila, keď koncom marca vstúpila do tamojších bojov arabská letecká koalícia a začala bombardovať pozície šiitov, ktorí od vlaňajška obsadzujú Jemen. Koalíciu vedie Saudská Arábia, za šiitmi stojí Irán.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #prímerie