Malajzia zamietla vstup 800 migrantom uväzneným na mori

Malajzia odmietla vo štvrtok do krajiny vpustiť dve lode s približne 800 utečencami Rohingyov z Barmy a Bangladéšanov a susedné Thajsko taktiež zadržalo v zátoke jedno plavidlo so stovkami ďalších migrantov.

14.05.2015 15:42
malajzia, člny, utečenci Foto: ,
Malajzia poskytla utečencom na člnoch zásoby, odoprela im však vstup do krajiny.
debata (11)

„Čo od nás čakáte?“ pýta sa námestník malajzijského ministra vnútra Wan Junaidi Jafaar. „K ľuďom, ktorí prešli cez našu hranicu, sme sa správali veľmi dobre, zachádzali s nimi ľudsky… nemôžu však k našim brehom prúdiť s takouto intenzitou… Musíme im vyslať správu, že tu nie sú vítaní…“ dodal pre agentúru AP.

Pred štyrmi dňami do Langkawi, populárneho turistického rezortu na severe krajiny blízko pri hranici s Thajskom, vplávala loď s asi tisíckou utečencov. Ďalších 600 sa približne v rovnakom čase priblížilo k brehom Indonézie.

Thajský premiér Prajut Čan-oča sa taktiež veľmi jasne vyjadril, že jeho krajina nemá prostriedky na to, aby takýchto ľudí prijímala. „Ak ich všetkých vezmeme, potom sem bez obmedzenia môže prísť ktokoľvek… Nikto migrantov nechce a každý zároveň očakáva, že tranzitná krajina, akou sme my preberie zodpovednosť. No je to spravodlivé?“ rozhorčene dodal.

Napriek výzvam so strany OSN a ďalších ľudskoprávnych organizácii, žiadna z okolitých krajín – Thajsko, Malajzia či Indonézia, nie je ochotná migrantov prijímať, lebo sa obáva, že takýto krok by následne spustil nezastaviteľný prílev ďalších – chudobných a nevzdelaných ľudí.

Jednu loď s približne 300 migrantmi na palube v noci zo stredy na štvrtok zbadalo pri západnom pobreží krajiny aj Thajsko. Utečencom ponúklo jedlo a vodu, povolenie lodi zakotviť však príslušné úrady nevydali.

Rohingyovia sú sunnitskí moslimovia, ktorí hovoria bengálskym dialektom, aký používajú obyvatelia juhovýchodného Bangladéša. Nie sú však vítaní ani v Barme, ani v Bangladéši, nemajú nijaké práva a OSN ich zaradila medzi najprenasledo­vanejšie menšiny planéty.

Región problém s asi 1,3 miliónovou populáciou Rohingyov dlhodobo ignoroval. V priebehu posledných troch rokov sa však oblasť juhovýchodnej Ázie ocitla vo vzrastajúcej humanitárnej kríze, keďže k brehom jej krajín sa pokúsilo dostať asi 120-tisíc takýchto utečencov.

Migranti platia pašerákom vysoké čiastky, tí však lode často opúšťajú a utečenci sa následne stretávajú s tvrdými zákrokmi bezpečnostných zložiek krajín, ktoré ich odmietajú prijať.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Thajsko #Malajzia