Pokus o prevrat v Burundi stroskotal

Pokus zosadiť burundského prezidenta Pierra Nkurunziza stroskotal. V rozhovore s francúzskou rozhlasovou stanicou RFI to vyhlásil generál Cyrille Ndayirukiye, ktorý je druhým najvyšším predstaviteľom pučistov.

15.05.2015 07:24
Burundi Foto: ,
Ľudia v hlavnom meste Burundi Bujumbure po prvých správach o puči vyšli do ulíc
debata (3)

Počet obetí násilností v súvislosti s prevratom nie je známy, portál BBC informoval o piatich mŕtvych vojakoch. Situácia v metropole sa údajne upokojuje a boje ustávajú.

„Osobne uznávam, že naše hnutie zlyhalo,“ vyhlásil Ndayirukiye, ktorý je označovaný za zástupcu generálmajora Godefroida Niyombareho. Niyombare v stredu oznámil, že prezident je zosadený. Ndayirukiye dodal, že za neúspechom prevratu je rozhodnutie armády podporiť terajší vládny systém.

Pučisti svoje kroky vysvetľovali tým, že Nkurunziza sa rozhodol tretíkrát kandidovať na úrad prezidenta, čo je protiústavné. Terajší prezident sa prvýkrát postavil na čelo desaťmiliónového Burundi v roku 2005 po skončení 12 rokov trvajúcej občianskej vojny, ktorá stála život asi 300-tisíc ľudí. Znovu bol zvolený o päť rokov neskôr. Tretia kandidatúra naopak podľa prezidentových priaznivcov ústavu neporušuje, pretože prvý päťročný mandát sa nepočíta, pretože ho do úradu vtedy vybrali zákonodarcovia, nie priamo voliči.

Nkurunziza sa v čase vyhlásenia puču zdržiaval v Tanzánii, kde sa zúčastnil na stretnutí afrických vodcov. Vo štvrtok prezidentský úrad oznámil, že hlava štátu je späť vo vlasti. Miesto jeho pobytu známe nie je, burundské úrady to zdôvodňujú ako bezpečnostné opatrenie.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #burundi #pokus o prevrat