Počas študentských protestov v Čile zastrelili dvoch mladých ľudí

Dvaja študenti prišli o život počas štvrtkových protestov v čílskom meste Valparaíso. Čilskí študenti vytrvalo protestujú proti reformám vzdelávacieho systému prezidentky Michelle Bacheletovej, ktorá ich podľa ich mienky „odsúva na vedľajšiu koľaj“.

15.05.2015 09:11
Čile, protest Foto: ,
Čilskí študenti zapaľujú sviečky na pamiatku dvoch svojich kolegov, ktorí prišli o život počas protestov v meste Valparaiso.
debata (2)

Študentov vo veku 18 a 24 rokov podľa očitých svedkov zastrelil 22-ročný mladík, ktorému prekážalo, že sa protestujúci pokúsili na jeho dom nastriekať grafity a polepiť ho plagátmi. Útočníka zadržala polícia.

Pochod vo Valparaíse bol súčasťou celonárodných protestov študentov, ktorí žiadajú, aby mali väčšie slovo pri snahe dôkladne zmeniť do značnej miery privatizovaný a veľmi nerovnoprávny vzdelávací systém, ktorý Čile zdedilo z čias diktátora Augusta Pinocheta.

Násilnosti prepukli aj v hlavnom meste Santiago, kde polícia rozháňala maskovaných demonštrantov vodnými delami po tom, čo ich protestujúci napadli kameňmi a palicami. Podľa organizátorov sa tohto protestu zúčastnilo asi 150-tisíc ľudí. Polícia odhadla ich počet zhruba na tretinu. K stretom došlo aj počas demonštrácie v meste Concepción na juhu krajiny.

Študenti protestujú už celé roky a žiadajú reformu vzdelávacieho systému, ktorý je ešte z čias diktatúry v rokoch 1973 až 1990. Bacheletová, ktorá je prvou čilskou prezidentskou, vlani dosiahla znovuzvolenie okrem iného aj vďaka sľubom ambicióznych reforiem vrátane vysokoškolského štúdia zdarma pre najchudobnejších 70 percent obyvateľov. To by malo začať platiť od roku 2016.

Študenti sa však sťažujú, že v procese reforiem ich odsunuli na vedľajšiu koľaj a ich požiadavky nikto nevypočul. Navyše hrozí, že sa reformy ani nepodarí zaviesť do praxe vzhľadom na to, že vládou Bacheletovej otriasa séria korupčných škandálov vrátane jedného, do ktorého je zapletený syn prezidentky.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #Čile #školská reforma