Vyberú si labouristi za šéfku ženu?

Čo sa nepodarilo hlave rodiny, možno dokáže matka troch detí. Yvette Cooperová by mohla prepísať dejiny Labouristickej strany, ktorá nikdy nemala na čele ženu. Politička oznámila, že sa bude uchádzať o zvolenie za šéfku.

15.05.2015 11:52
Yvette Cooperová, Nick Clegg Foto:
Líder liberálov Nick Clegg a labouristka Yvette Cooperová v televíznom progreme. Práve Yvette Cooperová by mohla nahradiť Eda Milibanda, ktorý odstúpil po prehratých voľbách.
debata

Mimochodom, pokúsi sa dosiahnuť to, čo nevyšlo jej manželovi. Ed Balls sa chcel stať lídrom v roku 2010, ale zvíťazil Ed Miliband. Donedávna opozičný predák, ktorý po neúspechu strany v parlamentných voľbách zložil funkciu.

Labouristi rozhodnú o obsadení uvoľneného kresla po Milibandovi korešpondenčnými hlasmi. Výsledky budú známe v septembri.

Cooperová, ktorá má 46 rokov, je skúsená politička. Za poslankyňu ju zvolili, keď mala ešte len 28 rokov. Od roku 1997 si mandát udržala nepretržito. Naopak, jej manžel sa začiatkom tohto mesiaca po svojej volebnej prehre musel po desiatich rokoch rozlúčiť so stoličkou v dolnej komore parlamentu.

V súčasnosti labouristická tieňová ministerka vnútra sa pohrávala s myšlienkou kandidatúry za šéfku už pred piatimi rokmi, ale uprednostnila rodičovskú zodpovednosť. Niektorí konzervatívci o nej hovorili, že podľahla tlaku manžela, ktorý sa chcel stať lídrom. Cooperová to označila za úplný nezmysel. Vysvetlila, že jej dve dcéry a syn sú vo veku, keď ešte potrebujú veľa času mať po boku matku. „Nedokázala by som poskytnúť mimoriadnu energiu funkcii líderky, kým sú moje deti mladé. Syn, najmladší z nich, má iba päť rokov,“ napísala v roku 2010 v denníku Guardian.

Naopak, teraz už Cooperová cíti, že nadišiel správny čas, aby sa postavila na čelo Labouristickej strany. Konkurenciu má zatiaľ trojčlennú (listina kandidátov sa uzavrie do polovice júna). O líderstvo sa chce uchádzať 36-ročný tieňový minister obchodu Chuka Umunna, ktorý býva prezývaný pre svoju farbu pleti britský Barack Obama. Líderská funkcia láka aj 45-ročného tieňového ministra zdravotníctva Andyho Burnhama a o dva roky mladšiu poslankyňu Lizu Kendallovú.

Cooperová, o ktorej sa hovorí ako o ťažkej politickej váhe v súvislosti so straníckymi voľbami, oznámila svoju kandidatúru v texte zverejnenom v novinách Daily Mirror. „Labouristická strana prehrala vo voľbách, pretože nedokázala presvedčiť dosť ľudí vo všetkých častiach krajiny o tom, že pozná odpovede na očakávania voličov. Prísľub nádeje neznel dostatočne silno. V tomto smere je potrebná zmena,“ zdôraznila Cooperová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #labouristi #parlamentné voľby #Yvette Cooperová