V Jemene napriek prímeriu zahynulo desať ľudí

Arabská koalícia vedená Saudskou Arábiou v piatok oznámila, že začína strácať trpezlivosť s opakovaným porušovaním prímeria v Jemene zo strany šiitských povstalcov. Pri piatkových bojoch v juhojemenskom Taizz zahynulo desať ľudí.

15.05.2015 15:12
debata (1)

V krajine platí od utorka päťdňový pokoj zbraní, ktorý má umožniť distribúciu humanitárnej pomoci.

Zraneniam z bojov v piatok medzitým podľa stanice Al-Arabíja podľahol druhý najvyššie postavený veliteľ rebelov. Podľa agentúry Reuters sa prímerie na väčšine územia dodržiavalo. Obyvatelia juhojemenského prístavu Aden, kde boli boje najťažšie tvrdia, že pre nich sa nič nezmenilo.

„Ľudia stále bojujú a šiiti si udržujú kontrolu. Zástupcovia legitímnej vlády sú v zahraničí a tu v Jemene nič neriadia,“ povedal jeden z občanov Adenu. Podľa kmeňových zdrojov sa šiiti boli nútení stiahnuť z oblastí ležiacich na severe na hranici so Saudskou Arábiou.

Jemenský konflikt začal vlani, keď šiiti obsadili Saná. Tento rok začali postupovať do ďalších oblastí a v marci sa do bojov proti nim zapojila arabská koalícia vedená Saudskou Arábiou. Boje neprežilo na 1 500 ľudí a 300 000 obyvateľov utieklo z domovov. Nedostatok potravín sa týka 12 miliónov ľudí, čo je polovica Jemenčanov.

Podľa OSN je humanitárna situácia v Jemene „katastrofálna“ a v krajine „chýba takmer všetko“. Koordinátor humanitárnej pomoci OSN Johannes van der Klaauw v piatok vyzval arabskú koalíciu, aby zmiernila podmienky inšpekcie tovaru.

Pomoc do Jemenu mieri na lodiach aj letecky. Inšpekcie sa vykonávajú kvôli zbrojnému embargu, podľa van der Klaauwa zdržujú humanitárne dodávky. „Kontrolu treba zjednodušiť,“ povedal.

Do Saná v piatok začali lietať lietadlá zo Spojených arabských emirátov, lode s pomocou sú zakotvené v prístavoch Aden a Hudajdá. Svetová zdravotnícka organizácia poslala 20 ton liekov a zdravotníckych potrieb zo skladov v Dubaji do Džibutska.

Tam budú preložené na loď a dopravené do Hudajdy. Tam v piatok zakotvilo niekoľko lodí s pohonnými hmotami, bez ktorých nebude možné dlho udržať v chode nemocnice. V Saná sa znovu otvorili čerpacie stanice, pred ktorými sa od štvrtka vytvorili dlhé kolóny áut.

Televízna stanica Al-Arabíja v piatok uviedla, že svojim zraneniam v Jemene podľahol Abú Alí Hakím, vojenský veliteľ šiitských milícií a po Abdalovi Malikovi Húsíovi číslo dva v povstaleckej hierarchii. Smrteľné zranenia utŕžil v bojoch ešte pred vyhlásením prímeria.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #humanitárna pomoc #prímerie