Nádejný politik vzdal kandidatúru na post šéfa labouristov

Britský tieňový minister obchodu Chuka Umunna prekvapivo vzdal kandidatúru na predsedu Labouristickej strany. Tridsaťšesťročný politik, ktorý bol považovaný za nádejného kandidáta, to zdôvodnil vonkajším tlakom a drobnohľadom verejnosti, ktorý vraj podcenil a ktorému by bol ako uchádzač o predsednícky post vystavený.

15.05.2015 15:22
Chucka Umunna, politik, británia Foto: ,
Chuka Umunna
debata

Umunna patril medzi štyroch doterajších uchádzačov o uvoľnený post predsedu labouristov. Doterajšieho predsedu Eda Milibanda, ktorý podal demisiu po debakli strany v parlamentných voľbách z minulého štvrtka, zatiaľ chcú nahradiť 46-ročná tieňová ministerka vnútra Yvette Cooperová, 45-ročný tieňový minister zdravotníctva Andy Burnham a 43-ročná poslankyňa Liz Kendallová.

Meno víťaza, ktorý vzíde prvýkrát z korešpondenčného hlasovania členov a podporovateľov strany, má byť oznámené 12. septembra.

Umunna je nielen vďaka svojej tmavej pleti označovaný za „britského Baracka Obamu“ a podľa agentúry AP bol považovaný za favorita na predsedu hlavnej opozičnej strany. Svoju kandidatúru pritom ohlásil len pred troma dňami.

Svoje piatkové rozhodnutie zdôvodnil „dodatočnou úrovňou tlaku, ktorý je súčasťou kandidatúry na vedenie“ strany. Umunna pripustil, že to pre neho nebola príjemná skúsenosť. „A čo je najdôležitejšie, naďalej som mal veľmi vážne obavy o dopad tejto kandidatúry na mojich blízkych,“ uviedol politik v piatkovom vyhlásení bez bližšieho vysvetlenia.

Britské médiá pritom špekulujú, že nemenovaný britský nedeľník sa chystá priniesť kompromitujúce informácie o Umunnaovi, ktorého hviezda začala rýchlo stúpať po tom, čo bol pred piatimi rokmi prvýkrát zvolený za poslanca.

debata chyba
Viac na túto tému: #labouristi #voľba #predseda strany