Rokovania o zjednotení ostrova Cyprus budú pokračovať

Rokovania o zjednotení ostrova Cyprus, ktoré sa konajú pod dohľadom OSN, pokračovali v piatok stretnutím lídrov oboch strán rozdeleného ostrova. Lídri sa počas štvorhodinových rokovaní dohodli na potrebe urovnať desaťročia trvajúci konflikt, k čomu majú pomôcť pravidelné stretnutia.

15.05.2015 16:01
debata

Gréckocyperský prezident Nicos Anastasiádes a jeho novozvolený tureckocyperský náprotivok Mustafa Akinci sa dohodli, že sa budú stretávať najmenej dvakrát do mesiaca, uviedol sprostredkovateľ OSN Espen Barth Eide novinárom po stretnutí.

Ako gesto dobrej vôle tureckocyperské úrady už nebudú požadovať od cyperských Grékov, aby žiadali o víza pred vstupom na sever ostrova, povedal Eide. Anastasiádes odovzdal druhej strane mapu 28 mínových polí, ktoré cyperskí Gréci vytvorili ešte pred ozbrojeným konfliktom v roku 1974 a teraz sa nachádzajú na území cyperských Turkov.

Na základe predchádzajúcich rokovaní dohoda o zjednotení vytvorí dvojštátnu federáciu zloženú z cyperských Grékov a cyperských Turkov. Na predchádzajúcich rokovaniach sa hovorilo aj o kompetenciách oboch strán, znovuvytvorení hraníc a požiadavkách násilne presídlených ľudí.

Národnostne zmiešaný Cyprus vstúpil v roku 2004 do EÚ ako celok, hoci v skutočnosti je už desiatky rokov rozdelený na dve časti. Severocyperská turecká republika, ktorú uznáva iba Turecko, vznikla v roku 1974 v reakcii na puč s cieľom pripojiť ostrov ku Grécku.

Väčšina medzinárodného spoločenstva však uznáva výhradne legitimitu gréckocyperskej vlády kontrolujúcej južnú časť ostrova. Posledné významnejšie mierové snahy zlyhali v roku 2004, keď cyperskí Gréci odmietli plán zjednotenia akceptovaný cyperskými Turkmi.

debata chyba
Viac na túto tému: #Cyprus #mierové rokovania #zjednotenie