V Nepále objavili vrak strateného amerického vrtuľníka

Vrak amerického vojenského vrtuľníka strateného počas humanitárnej misie v rámci pomoci po zemetrasení našli v piatok vysoko v horách v Nepále.

15.05.2015 16:22
debata

Doteraz objavili tri telá a predpokladá sa, že zvyšných päť osôb rovnako neprežilo. Americký pátrací tím identifikoval vrak ako stratený vrtuľník UH-1Y Huey nasadený v himalájskom štáte po minulomesačnom zemetrasení, ktoré si vyžiadalo viac ako 8 000 obetí.

Vrak našli len 13 kilometrov severne od obce Čarikot. Prieskum miesta pokračuje a v prípade bude nasledovať dôkladné vyšetrovanie, uvádza americké stanovisko.

V Nepále tento týždeň zmizol americký vojenský vrtuľník, ktorý rozvážal humanitárnu pomoc v okolí Čarikotu. Na palube boli šiesti vojaci americkej námornej pechoty a dvaja nepálski vojaci. Za nezvestný stroj vyhlásili v utorok a spustili po ňom pátranie.

Čarikot je jedna z obcí, ktoré najťažšie zasiahlo utorkové zemetrasenie s magnitúdou 7,3. V Nepále a v severnej Indii si vyžiadalo najmenej 117 mŕtvych a vyše 2800 zranených.

Išlo o zatiaľ najhoršie dotrasy, odkedy Nepál v apríli zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 7,8, ktoré si vyžiadalo vyše 8 000 obetí na životoch a 17 860 zranených.

debata chyba
Viac na túto tému: #vrtuľník #Nepál